Δέσμευση των παγκοσμίων ηγετών να εντείνουν τη μάχη κατά πανδημίας

Οι ηγέτες της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού, ανάμεσά τους οι πρόεδροι των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν, μετείχαν την Παρασκευή 16/7 σε διαδικτυακή συνάντηση για να συζητήσουν τη συνεργασία κατά της επιδημίας Covid-19 και τις οικονομικές της συνέπειες.

Οι ηγέτες του APEC δεσμεύθηκαν να εργαστούν για την επέκταση της διανομής και της παραγωγής εμβολίων κατά της Covid-19 για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν έδωσε έμφαση στη σημασία της πολυμερούς συνεργασίας και στη δέσμευση του για μια ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. “Ο πρόεδρος Μπάιντεν συζήτησε επίσης τη σημασία στην επένδυση καλύτερης παγκόσμιας ασφάλειας υγείας και ετοιμότητας, ώστε να είμαστε έτοιμοι την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσουμε μια πανδημία”, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Πριν από τη σύνοδο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να χρησιμεύσουν ως “οπλοστάσιο εμβολίων στην περιοχή”.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου τη χορήγηση βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αναπτυσσόμενες χώρες για να καταπολεμήσουν την Covid-19. Δήλωσε ότι οι πρόσθετοι αυτοί πόροι, που αποτελούν συνέχεια μιας υπόσχεσης για χορήγηση παρόμοιας βοήθειας τον Μάιο, προορίζονται για να “στηρίξουν την καταπολέμηση της Covid-19 και την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες”, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua. Ο Σι πρόσθεσε ότι η Κίνα έχει ήδη χορηγήσει στις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερα από 500 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι τα παγκόσμια εμπόδια στην παραγωγή εμβολίων και στις παραδόσεις πρέπει να αρθούν, και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να διοργανώσει ασφαλείς Ολυμπιακούς. Και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον συμμετείχε συνάντηση του APEC, του οποίου τα κράτη μέλη παράγουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕγχΠ.

Η συνάντηση των ηγετών των χωρών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) υπό ένα πρωτόγνωρο διαδικτυακό σχήμα, οργανώθηκε εκτάκτως από τη Νεοζηλανδή πρωθυπουργό Τζασίντα ‘Αρντερν. Η Νέα Ζηλανδία αναμένεται να οργανώσει τον Νοέμβριο διαδικτυακά τη ετήσια σύνοδο κορυφής του οργανισμού. Αλλά η ‘Αρντερν εκτίμησε ότι η έκτακτη συγκυρία που έχει δημιουργήσει η πανδημία επιβάλλει χωρίς καθυστέρηση την αντιμετώπιση ορισμένων θεμάτων.

“Είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συζητήσουν οι ηγέτες του APEC τον τρόπο με τον οποίο βοηθάμε την περιοχή μας να περάσει την υγειονομική κρίση και να επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη”, δήλωσε η ‘Αρντερν πριν από την έναρξη της συνάντησης. “Είναι ζωτικής σημασίας να απαντήσουμε συλλογικά προκειμένου να επιταχύνουμε την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής”.

Η σύνοδος ήταν μια ευκαιρία για τον Αμερικανό πρόεδρο να συναντήσει πολλούς ηγέτες της περιοχής για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος