Der Spiegel: Άσυλο σε τέσσερις τούρκους στρατιωτικούς χορήγησαν οι γερμανικές αρχές

Το αίτημα τεσσάρων τούρκων στρατιωτικών για χορήγηση ασύλου έκαναν δεκτό οι γερμανικές αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού “Der Spiegel” που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μεταξύ των τεσσάρων βρίσκεται και ο πρώην συνταγματάρχης Ιλχάμι Π., ο οποίος την εποχή της απόπειρας πραξικοπήματος υπηρετούσε ως Διοικητής της Στρατιωτικής Ακαδημίας της ‘Αγκυρας και κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ως ένας εκ των επικεφαλής της προσπάθειας ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν.

Η απόφαση για χορήγηση ασύλου σημαίνει στην πράξη ότι δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα απέλασης των εν λόγω ατόμων προκειμένου να δικαστούν στην Τουρκία με τις κατηγορίες της προδοσίας και της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η απόφαση των γερμανικών αρχών αναμένεται πάντως να επιβαρύνει εκ νέου τις ήδη τεταμένες γερμανοτουρκικές σχέσεις, καθώς ειδικά η περίπτωση του Ιλχάμι Π. είχε συζητηθεί επανειλημμένα κατά τις συναντήσεις Γερμανών και Τούρκων αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με το Spiegel, o Ταγίπ Ερνρτογάν ειχε προτείνει στον πρώην Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να “ανταλλάξουν” τον τούρκο στρατιωτικό με τον γερμανοτούρκο ανταποκριτή της “Die Welt” Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κρατείται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο από τις τουρκικές αρχές. Η γερμανική πλευρά απέρριψε την πρόταση.

Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους του “Der Spiegel” ο Ιλχάμι Π. εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο εντοπισμού και απαγωγής του από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ενώ βρίσκεται στην Γερμανία.

Όπως είπε, η γερμανική αστυνομία του συνέστησε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Ο ίδιος πάντως επιθυμεί να επιστρέψει στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει να περιμένει “μέχρι να φύγει επιτέλους ο Ερντογάν”.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος