Πού “σκόνταψε” η συμφωνία μεταξύ Τραμπ- Κιμ (video)

Άκαρπη απέβη η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δυο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία, όμως είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και την οικονομία της. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αιτία στάθηκε το αίτημα της Βορείου Κορέας για άρση του συνόλου των αμερικανικών κυρώσεων που τη βαρύνουν, κάτι που δεν μπορούσε να ισχύσει για όλους τους τομείς. «Εμείς θέλαμε να περιορίσουμε την άρση σε ορισμένα σημεία. Οι κυρώσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, δεν έχουμε παραιτηθεί, αλλά υπάρχουν προοπτικές. Θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον» είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Βιετνάμ μετά τη λήξη των συνομιλιών του με τον Κιμ. Ως θετικό στοιχείο επισημάνθηκε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεσμεύτηκε να μην ξεκινήσει εκ νέου πυρηνικές δοκιμές και δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων. 

«Μερικές φορές πρέπει να αποχωρείς (από τις διαπραγματεύσεις) και αυτή ήταν μία από αυτές», σχολίασε ο Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ήταν διατεθειμένος να εγκαταλείψει κάποιες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας του, όμως «όχι αυτές που θέλαμε εμείς». Γι’ αυτό «δεν μπορούσαμε να άρουμε όλες τις κυρώσεις», υπογράμμισε ο Τραμπ από το ξενοδοχείο JW Marriott στο Ανόι.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητο να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Δεν χρειάζεται «να μιλάμε για ενίσχυση των κυρώσεων (…) Υπάρχουν πολλοί υπέροχοι άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα που πρέπει να ζήσουν», εκτίμησε.

Παράλληλα ο Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ φιλική» τη δεύτερη συνάντηση που είχε με τον Κιμ. «Συμπαθούμε ο ένας τον άλλο. Υπάρχει μία θέρμη μεταξύ μας και ελπίζω ότι αυτό θα παραμείνει έτσι», επεσήμανε.

Εξάλλου σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Πιονγκγιάνγκ δεν θα προχωρήσει σε νέες πυρηνικές δοκιμές, καθώς ο Κιμ «δήλωσε ότι δεν θα κάνει δοκιμές πυραύλων ή ρουκετών ή οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τα πυρηνικά».

Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη νέα συνάντηση με τον Κιμ, ο Τραμπ απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση, λέγοντας απλώς: «Θα δούμε αν θα γίνει», αν και πρόσθεσε ότι επιθυμεί να καταλήξει σε μια καλή συμφωνία με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Σημειώνεται ότι οι επαφές των δύο πλευρών διακόπηκαν εσπευσμένα και ακυρώθηκε και ένα προγραμματισμένο επίσημο γεύμα εργασίας και μια τελετή υπογραφής, ενώ η συνέντευξη Τύπου του Τραμπ πραγματοποιήθηκε δύο ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας με την ανακοίνωση της είδησης κατέγραψε μεγάλες απώλειες.

Η Νότια Κορέα εξέφρασε τη λύπη της για το ναυάγιο, αλλά επισήμανε ότι οι δύο πλευρές σημείωσαν ουσιαστική πρόοδο. Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι ο Τραμπ και ο Κιμ σημείωσαν “πιο ουσιαστική πρόοδο από ποτέ” και η πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να συνεχίσει τον διάλογο θα ευνοήσει τις προοπτικές για άλλη μια συνάντηση.

Η αποτυχία να καταλήξει σε συμφωνία αποτελεί πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο την ώρα μάλιστα που βρίσκεται υπό πίεση και στη χώρα του μετά και την κατάθεση του πρώην προσωπικού του δικηγόρου Μάικλ Κόεν, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι παραβίασε τον νόμο ενόσω βρισκόταν στον Λευκό Οίκο.

Μετά την πρώτη τους συνάντηση στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο ο Τραμπ υπογραμμίζει την καλή χημεία που έχει με τον Κιμ, όμως υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η καλή μεταξύ τους σχέση μπορεί να μεταφραστεί σε ουσιαστική πρόοδο προς την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν βιάζεται» να καταλήξει σε συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα και ότι επιθυμεί μια συμφωνία που θα είναι καλή και για τον Κιμ, ο Λευκός Οίκος είχε φανεί αρκετά αισιόδοξος ώστε να έχει προγραμματίσει μια «τελετή υπογραφής συμφωνίας» μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ του Κιμ και του Τραμπ, όμως ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «οι ομάδες των δύο πλευρών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον».

Πηγή ΕΡΤ, Αποστολή – Βιετνάμ Δ. Απόκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος