Χωρίς σημαντικό αντίπαλο ο αλ Σίσι για τις εκλογές στην Αίγυπτο

Συνελήφθη την Τρίτη, ο τελευταίος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο που θεωρείτο ότι θα μπορούσε να απειλήσει την επανεκλογή του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ο πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου του αιγυπτιακού στρατού, ο αντιστράτηγος Σάμι Άναν, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του το Σάββατο, μεταφέρθηκε την Τρίτη  στο γραφείο της στρατιωτικής εισαγγελίας στο Κάιρο, όπως δήλωσε ο γιος του και ένας από τους δικηγόρους του.

Ο στρατηγός  σταμάτησε και την προεκλογική του εκστρατεία αφού ο στρατός τον κατηγόρησε ότι παραβιάζει τους κανονισμούς υποβάλλοντας υποψηφιότητα χωρίς πρώτα να λάβει άδεια.

Η ανακοίνωση του στρατού που μεταδόθηκε από την τηλεόραση  ανέφερε ότι,  αποτελεί σοβαρή παραβίαση των κανονισμών του στρατού, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Άναν καθώς  θα έπρεπε πρώτα να αποστρατευθεί  αλλά και να πάρει άδεια προτού επιζητήσει την εκλογή του σε οποιαδήποτε θέση.

Ο εκπρόσωπος του Άναν αρνήθηκε ότι υπήρξε παραβίαση των κανονισμών. Οι κατηγορίες «οφείλονται στην εσφαλμένη ερμηνεία της ανακοίνωσής του», επεσήμανε ο εκπρόσωπος χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Ωστόσο η ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας ανακοίνωσε ότι ο Άναν ακυρώνει την υποψηφιότητά του.

Ο πρώην υποψήφιος συνελήφθη, λίγο πριν τη στρατιωτική ανακοίνωση, από ένοπλους στρατονόμους  την ώρα που κατευθυνόταν  προς το γραφείο το, σε κεντρικό δρόμο του Καΐρου.

Αρκετοί άλλοι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές  αποσύρθηκαν  επικαλούμενοι απειλές από τις αρχές.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την 26η-28η Μαρτίου, ενώ ο επαναληπτικός γύρος έχει προγραμματιστεί για την 24η-26η Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος