Χιλιάδες σεισμικές δονήσεις στα Κανάρια Νησιά απειλούν με ηφαιστειακή έκρηξη

Σε κίτρινο συναγερμό βρίσκονται τα Κανάρια Νησιά και ειδικότερα το νησί Λα Πάλμα καθώς η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι πολύ αυξημένη.

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν 4.200 σεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους της κλίμακας Ρίχτερ και οι ειδικοί προειδοποιούν για ηφαιστειακό κίνδυνο καθώς οι σεισμικές δονήσεις παρατηρούνται στην περιοχή του ηφαιστείου Τενεγκία της Πάλμας.

Οι κάτοικοι ανησυχούν καθώς μόλις το 2011 και συγκεκριμένα τον μήνα Οκτώβριο οι παρατεταμένες σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη κοντά στις ακτές του νησιού Ελ Γιέρο. Μία δεκαετία μετά το σκηνικό επαναλαμβάνεται και οι ειδικοί δεν αποκλείουν αντίστοιχο φαινόμενο στην επιφάνεια της θάλασσας.

Το νησί Λα Πάλμα γνώρισε την τελευταία του ηφαιστειακή έκρηξη πριν από πέντε δεκαετίες, τον Οκτώβριο του 1971 , όταν η λάβα από το ηφαίστειο Τενεγκία εξέρχονταν για περισσότερες από τρεις εβδομάδες μετά το άνοιγμα μιας ρωγμής στα νότια του νησιού. Το υπέδαφος του Λα Πάλμα είχε παραμείνει αδρανές μέχρι το 2017, όταν ξεκίνησε σεισμική δραστηριότητα που κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Αυτή η συνεχής επανάληψη μικρών σεισμών, που ονομάζεται σμήνος, συμβαίνει λίγα χιλιόμετρα από το ηφαίστειο Τενεγκία, στην περιοχή Cumbre Vieja, στα νοτιοδυτικά του νησιού.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος