Χάος στο Καζακστάν – Aναφορές για δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

Στρατιώτες ανοίγουν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν… Υπάρχουν αναφορές για δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στις πιο βίαιες διαδηλώσεις που βιώνει η χώρα, από το 1991 οπότε και κέρδισε την ανεξαρτησία της.

Για 12 αστυνομικούς νεκρούς κάνει λόγο η αστυνομία- καταγγέλλει μάλιστα πως ένας βρέθηκε αποκεφαλισμένος!

Η οργή των διαδηλωτών που για τρίτη ημέρα έχουν βγει στους δρόμους διάφορων πόλεων στρέφεται εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και συμβόλων της κρατικής εξουσίας. Αποκαθηλώνουν αγάλματα του πρώην Προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ που επί 30 χρόνια κυβερνούσε το Καζακστάν και έχει δώσει το όνομά του στην πρωτεύουσα: Νουρ-σουλτάν!

Τα ηνία της χώρας έχει αναλάβει πλέον ο εκλεκτός του, Καίμ Ζαμάρτ Τακάγιεφ ο οποίος ζήτησε να σταλεί αποκαλούμενη ειρηνευτική δύναμη στην χώρα από μία συμμαχία πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, με επικεφαλής τη Ρωσία, ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα.

« Ο όχλος των τρομοκρατών είναι κυρίως από ξένες χώρες. Έχουν λάβει σκληρή εκπαίδευση στο εξωτερικό και οι επιθέσεις τους στο Καζακστάν μπορούν και πρέπει να θεωρηθούν ως επιθετική ενέργεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λόγω των ταραχών στο Καζακστάν ανεστάλη η λειτουργία των τραπεζών στη χώρα ενώ το ίντερνετ «έπεσε».

Η αύξηση στην τιμή των καυσίμων από την πρώτη Ιανουαρίου σε μια χώρα πλούσια σε κοιτάσματα ορυκτών ήταν μόνο η αφορμή, η οργή και η δυσαρέσκεια εδράζεται μεταξύ των πολιτών επί δεκαετίες, για την αυταρχική διακυβέρνηση και την διαφθορά.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε η διεθνής κοινότητα ενώ το Καζακστάν φαίνεται πως αναδεικνύονται για άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον- Μόσχας.

«Υπάρχουν κάποιες τρελές αναφορές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από αυτό. Δράττομαι της ευκαιρίας να ξεκαθαρίσω πως είναι απολύτως αναληθείς και ξεκάθαρα μέρος της ρωσικής παραπληροφόρησης που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια» σημείωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Το Καζακστάν σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές ουδέποτε έχει πραγματοποιήσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές ενώ το κυβερνών κόμμα εκλέγεται με σχεδόν 100% των ψήφων.

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Ρίτσα Καστάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος