Αυστραλία: Άρση τριήμερου lockdown στο Μπρίσμπεϊν

Έληξε το τριήμερο προληπτικό lockdown στην πρωτεύουσα του Queensland, Μπρίσμπεϊν, καθώς δεν εντοπίστηκε κανένα νέο κρούσμα κοινωνικής μετάδοσης. Η πόλη είχε μπει σε αυστηρό αποκλεισμό, όταν μια καθαρίστρια σε ξενοδοχείο καραντίνας βρέθηκε θετική στην βρετανική μετάλλαξη Covid, που θεωρείται 70% πιο μεταδοτική. Σήμερα ο σύντροφός της καθαρίστριας βρέθηκε θετικός, ωστόσο επειδή ήταν ήδη σε απομόνωση από τις 7/1, οι αρχές προχώρησαν στην προγραμματισμένη άρση του lockdown.

Η είδηση προκάλεσε κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων και αναστάτωση στις καλοκαιρινές διακοπές, όσων είχαν σκοπό να επισκεφθούν το ηλιόλουστο Queensland. Ωστόσο όπως δήλωσε ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας Mark McGowan, ακόμα και ένα κρούσμα μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνο. Για τον λόγο αυτό οι αρχές λαμβάνουν αυστηρά μέτρα, πολύ νωρίς, για να αποφευχθεί ανεξέλεγκτη διασπορά κρουσμάτων.

Στη Βικτώρια, που σημείωσε 5η μέρα χωρίς νέο κρούσμα, ανακοινώθηκε νέο σύστημα υποχρεωτικής αδειοδότησης, για όσους θέλουν να εισέλθουν στην πολιτεία. Από σήμερα όλοι, είτε είναι κάτοικοι της Μελβούρνης που επιστρέφουν, είτε είναι ταξιδιώτες από άλλες περιοχές της Αυστραλίας, πρέπει να κάνουν αίτηση για άδεια εισόδου. Αν δεν έχουν άδεια και προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Βικτώρια κινδυνεύουν με πρόστιμο 5.000 δολαρίων.

Ο πολιτειακός πρωθυπουργός Daniel Andrews είπε πως ελπίζει όλοι να συμμορφωθούν με την νέα διαδικασία. “Δεν είναι μια απόφαση που πήραμε ελαφρά. Όμως όποιος δεν ακολουθεί τους κανόνες, θα πρέπει να πληρώνει αυτό το πρόστιμο των 5.000 $”.

Στην δυτική Αυστραλία οι αρχές αναγκάστηκαν να συλλάβουν και να οδηγήσουν στο κρατητήριο έναν Βιετναμέζο ναύτη, ο οποίος πήδηξε από το καράβι που εργαζόταν και κολύμπησε έως το Περθ. Συνελήφθη ενώ είχε κλείσει δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο. Ο άνδρας κατηγορείται για παραβίαση των νόμων καραντίνας και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τέλος ένα κοριτσάκιαπό την Αυστραλία, που ταξίδεψε πριν από δύο ημέρες στο Ισραήλ, βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό. Οι Αυστραλιανές αρχές πιστεύουν πως πρόκειται για λανθασμένη διάγνωση από rapid test, αλλά προληπτικά ο παιδικός σταθμός που πήγαινε το κορίτσι στην Μελβούρνη έκλεισε για βαθύ καθαρισμό.

Αυστραλία: Ανταπόκριση Έμμα Παπαεμμανουήλ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος