Αθώος για την καταγγελία του βιασμού δηλώνει ο γενικός εισαγγελέας της Αυστραλίας

Ανταπόκριση – Αυστραλία : Έμμα Παπαεμμανουήλ – Αλέκος Μάρκελλος

Ο γενικός εισαγγελέας της Αυστραλίας, ο αντίστοιχος υπουργός Δικαιοσύνης, Christian Porter, αποκάλυψε ότι είναι ο πολιτικός άνδρας στο επίκεντρο κατηγορίας για βιασμό, που αφορούσε ένα 16χρονο κορίτσι το 1988. Η γυναίκα κατήγγειλε τον φερόμενο βιασμό στην αστυνομία το 2019, αλλά το 2020 απέσυρε την καταγγελία. Λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της. Η αστυνομική αναφορά έκανε λόγο για αυτοκτονία. Ωστόσο δεν έγινε ποτέ ιατροδικαστική εξέταση για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου της.

Η 49χρονη γυναίκα άφησε πίσω της έναν φάκελο με 31 σελίδες, στις οποίες περιγράφει αναλυτικά τα όσα κατήγγειλε. Ήταν λέει 16 χρονών όταν ταξίδεψε από την Αδελαΐδα στο Σίδνεϋ για να λάβει μέρος σε έναν σχολικό διαγωνισμό. Εκεί είπε ότι γνώρισε τον 17χρονο τότε Christian Porter, ο οποίος εκπροσωπούσε το δικό του σχολείο από το Περθ. Σύμφωνα με την γυναίκα, της ζήτησε να του σιδερώσει το πουκάμισο πριν εμφανιστούν στην εκδήλωση. Εκείνη το έκανε και την ευχαρίστησε λέγοντας της πως είναι πολύ καλή νοικοκυρά και θα κάνει τον άνδρα της πολύ ευτυχισμένο. Ο ίδιος ήταν ένας πολλά υποσχόμενος νέος, από ιδιωτικό κολλέγιο, με πατέρα ολυμπιονίκη στους αγώνες της Μελβούρνης το 1956 και παππού πολιτικό. Όταν τον ρώτησε για τα όνειρά του, της απάντησε πως θα γίνει πρωθυπουργός της Αυστραλίας στα 50 του. Όσο είναι τώρα ακριβώς.

Σύμφωνα με την καταγγελία που είχε κάνει η γυναίκα, κατά την έξοδό τής έδωσε να πιεί αλκοόλ. Γύρισαν στο ξενοδοχείο ενώ εκείνη ήταν μεθυσμένη. Της ζήτησε στοματικό έρωτα. Εκείνη συμφώνησε, αλλά στην κατάσταση που ήταν έκανε εμετό. Στα ημερολόγια της η γυναίκα έχει καταγράψει πως εκείνος στην συνέχεια την έκανε μπάνιο και την έβαλε στο κρεβάτι να κοιμηθεί. Κάποια στιγμή το 16χρονο τότε κορίτσι ξύπνησε και κατάλαβε πως την βιάζει παρά φύση. Της εξήγησε πως δεν είχε προφυλακτικό και δεν ήθελε να την αφήσει έγκυο.
Δεν ήθελε να τον καταγγείλει τότε γιατί πίστευε πως μια μέρα ο ξανθός νεαρός με τα πολιτικά όνειρα θα την παντρευτεί. Αλλά και γιατί τη δεκαετία του ’80, οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση δεν ήταν κάτι που τολμούσαν τα γεμάτα ενοχές θύματα.

Τριάντα χρόνια μετά αυτός ήταν ένας πετυχημένος υπουργός και εκείνη ένα ψυχολογικό ράκος, που έμπαινε σε ψυχιατρεία για μετά-τραυματικό στρες και είχε διάγνωση για διπολική προσωπικότητα. Μικρή ήταν καλύτερη μαθήτρια στην τάξη της. Έκανε την καταγγελία το 2019, την προώθησε σε πολιτικούς και δημοσιογράφους, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε πουθενά. Η αστυνομική έρευνα καθυστέρησε το 2020 λόγω της πανδημίας και ο θάνατός της τον Ιούνιο του 2020 έθεσε τέλος στην διαδικασία.

Πριν λίγες ημέρες η υπόθεση ήρθε στην δημοσιότητα έπειτα από ανώνυμη επιστολή που έλαβε ο Αυστραλός πρωθυπουργός και άλλα πολιτικά πρόσωπα. Το όνομα του πολιτικού όμως δεν αναφερόταν πουθενά. Χθες η αστυνομία ανακοίνωσε πως η έρευνα για την υπόθεση κλείνει. Δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να απαγγελθούν κατηγορίες στο εν ενεργεία υπουργό.

Για να μην βαρύνει και τους 16 άνδρες της αυστραλιανής κυβέρνησης η σκιά της κατηγορίας, ο γενικός εισαγγελέας Christian Porter έσπασε σήμερα την σιωπή του, δήλωσε αθώος και αρνήθηκε κατηγορηματικά πως είχε σεξουαλική σχέση στο παρελθόν με την νεκρή πλέον καταγγέλλουσα. Συναισθηματικά φορτισμένος και κομπάζοντας από λυγμούς δήλωσε ότι περίμενε μέχρι την ολοκλήρωση αστυνομικής έρευνας, ώστε να μην παρέμβει νωρίτερα:

“Τα πράγματα που λένε ότι συνέβησαν δεν έγιναν. Είναι η αλήθεια. Δεν συνέβη τίποτα από τους ισχυρισμούς που έχουν δημοσιευθεί. Έμεινα σιωπηλός ακολουθώντας τους κανόνες. Μια πολύ δύσκολη απόφαση. Έχω υποστεί μια από τις πιο άγριες, ανεξέλεγκτες κατηγορίες στην αυστραλιανή πολιτική. ”

Ανακοίνωσε πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από το αξίωμά του, διότι αυτό θα ήταν απαράδεκτο λέει.

«Αν αποχωρήσω από τη θέση μου ως Γενικός Εισαγγελέας λόγω ισχυρισμών , για κάτι που απλά δεν συνέβη, τότε οποιοδήποτε άτομο στην Αυστραλία μπορεί να χάσει την καριέρα του, τη δουλειά του, το έργο της ζωής του με βάση τίποτα περισσότερο από μια κατηγορία που εμφανίζεται στον τύπο. Εάν συμβεί αυτό, οποιοσδήποτε στη δημόσια ζωή μπορεί να εξαφανιστεί με την δημοσίευση μιας καταγγελίας”.

Ο κ. Porter είπε ότι θα πάρει τώρα αναρρωτική άδεια για να φροντίσει την ψυχική του υγεία, η οποία έχει κλονιστεί από την όλη διαδικασία. Ο γενικός εισαγγελέας έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για άσεμνη συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες στο κοινοβούλιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος