AstraΖeneca: Η μια μετά την άλλη οι χώρες, αίρουν τους περιορισμούς για το εμβόλιο

Μετά την απόφαση του Eυρωπαικού οργανισμού φαρμάκων, η μια μετά την άλλη οι χώρες που είχαν αναστείλει τους εμβολιασμούς με το AstraZeneca επανεκκινούν τη διαδικασία.
Μεταξύ άλλων η Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Λετονία, Λιθουανία και Κύπρος  ξεκινούν από σήμερα ξανά τους εμβολιασμούς. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αφού υποδέχτηκε τα νέα για το εμβόλιο της AstraΖeneca με ικανοποίηση, θα εμβολιαστεί σήμερα με το συγκεκριμένο εμβόλιο, όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Ντάουνινγκ Στριτ.  Με το εμβόλιο της AstraΖeneca, εμβολιάζεται σήμερα  και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Καστέξ.

Δεν υπάρχει λόγος οι Γάλλοι να απορρίπτουν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Η Γαλλία αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι να χρησιμοποιεί το εμβόλιο αυτό, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι είναι πεπεισμένος πως τα οφέλη του είναι μεγαλύτερα από τυχόν κινδύνους, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε μετά την αναφορά εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες, κάτι που ώθησε μερικές χώρες να αναστείλουν τη χορήγησή του.

Συνεχίζονται από σήμερα και στη Γερμανία οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε χθες 18/3 ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, μετά και τη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο κ. Σπαν υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την περασμένη Δευτέρα τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, τονίζοντας ότι «θα ήταν ανεύθυνο να αφήναμε τους γιατρούς να συνεχίσουν χωρίς να γίνει αυτή η αξιολόγηση», από τη στιγμή που οι ειδικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις. Ήταν σωστό να σταματήσουμε προσωρινά τους εμβολιασμούς, δήλωσε, παραδεχόμενος ότι επρόκειτο για δύσκολη απόφαση, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε «καλή» την απόφαση του ΕΜΑ.

Από την πλευρά του ο Κλάους Τσίχουτεκ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ», το οποίο είχε εισηγηθεί την αναστολή, επισήμανε ότι «ο εμβολιασμός θα έχει θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους, καθώς τα οφέλη ξεπερνούν σαφώς τους κινδύνους».

Ο κ. Σπαν ανέφερε ακόμη ότι χάθηκαν τέσσερις μέρες για τον εμβολιασμό με ΑstraZeneca και πρόσθεσε ότι πρέπει τώρα να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος και η διαδικασία να προχωρήσει με ταχύτητα.

H Αυστραλία καλωσόρισε σήμερα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να υποστηρίξει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 μετά από τη διεξαγωγή μιας έρευνας για την ασφάλεια της χρήσης του, καθώς οι αρχές της χώρας θα εντατικοποιήσουν την εκστρατεία εμβολιασμού από την επόμενη εβδομάδα. Η Αυστραλία δεν προχώρησε σε αναστολή του εθνικού εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, παρά την αναστολή των εμβολιασμών στην Ευρώπη, ανακοινώνοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι δόσεις εμβολιασμού προκάλεσαν κάποια σοβαρή παρενέργεια.

Στην πλειονότητα των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας θα διατεθεί το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει περίπου 54 εκατομμύρια δόσεις, με τα 50 εκατομμύρια να παράγονται τοπικά από τα τέλη Μαρτίου.

Η υγειονομική υπηρεσία του Καναδά, η Health Canada, υποστήριξε και αυτή το εμβόλιο κατά της COVID-19 των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μετά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), λέγοντας ότι το εν λόγω εμβόλιο δεν συνδέεται με αύξηση στον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος.

“Η Health Canada επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 στην προστασία των Καναδών από την COVID-19 συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων”, αναφέρει η ρυθμιστική αρχή σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Πέμπτη.

Ο Καναδάς χρησιμοποιεί δόσεις του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που έχουν παρασκευαστεί στο Ινστιτούτο Serum της Ινδίας. Η χώρα έχει λάβει 500.000 δόσεις του εμβολίου και αναμένει να λάβει άλλες 1,5 εκατομμύριο ως τον Μάιο.

Πηγή: ΕΡΤ, με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος