“Απαλλάχθηκε” από το Aids χωρίς μεταμόσχευση μυελού των οστών-Με επιφυλάξεις η είδηση από την Βραζιλία

Αφού έλαβε έναν ιδιαίτερα επιθετικό συνδυασμό αντιρετροϊκών (ARV) φαρμάκων και νικοτιναμίδης (βιταμίνη Β3), ο άνδρας, ο οποίος ζητά να αναφέρεται ως Ασθενής του Σάο Πάολο για την προστασία του απορρήτου του, συμπληρώνει 66 εβδομάδες χωρίς ίχνη μόλυνσης στο αίμα του. Ακόμη όμως και ο κλινικός ερευνητής που είναι επικεφαλής της έρευνας, ο Ricardo Diaz του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, απέφυγε να μιλήσει για θεραπεία, καθώς μόνον ο ένας από τους πέντε ανθρώπους που μετείχαν στην έρευνα, δείχνει υγιής χωρίς  να λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία.

Αυτό που κερδήθηκε, λέει, ο Βραζιλιάνος ερευνητής, είναι να έχει ο ασθενής «μηδενικό αντιγόνο», αναφερόμενος στις πρωτεΐνες του HIV που προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων και μολύνουν κύτταρα στους λεμφαδένες και στο έντερο.

Η ομάδα του καθηγητή Diaz όχι μόνο «εντατικοποίησε» τα αντιϊκά φάρμακα αλλά επιστράτευσε και τη νικοτιναμίδη, η οποία, θεωρητικά, μπορεί να ωθήσει τα μολυσμένα κύτταρα να «ξυπνήσουν» τον λανθάνοντα ιό, αλλά όταν δημιουργήσουν κλώνο του HIV, είτε αυτοκαταστρέφονται είτε καθίστανται πλεόν ευάλωτα σε ανοσολογική επίθεση.

Μετά από 48 εβδομάδες σε αυτό το εντατικοποιημένο πρόγραμμα, οι πέντε συμμετέχοντες στη δοκιμή επέστρεψαν στο κανονικό σχήμα των τριών φαρμάκων για 3 χρόνια.

Τέσσερις είδαν τον ιό να επιστρέφει “δριμύτερος”, αλλά ο ασθενής του Σάο Πάολο “γράφει ιστορία”, αφού συμπλήρωσε 66 εβδομάδες χωρίς σημάδια μόλυνσης.

Είναι ο τρίτος στα παγκόσμια χρονικά νικητής  έναντι του Aids;

Μόνο δύο άτομα έχουν θεραπευτεί από τις μολύνσεις από τον ιό HIV: ο  Αμερικανός Timothy Ray Brown και ένας άνδρας που αναφέρεται ως Ασθενής του Λονδίνου. Και οι δύο έλαβαν μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, πρακτική που ισχύει για καρκινοπαθείς εκτός από την ανοσοποιητική θεραπεία.

Οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών είναι δαπανηρές, περίπλοκες και εγκυμονούν σοβαρές παρενέργειες,  γι’ αυτό και έχουν χαρακτηριστεί μη αποτελεσματική θεραπεία για τα 38 εκατομμύρια άτομα που έχουν μολυνθεί από AIDS.

‘Ο ασθενής του Σάο Πάολο ξεκίνησε τη θεραπεία 2 μήνες μετά τη διάγνωσή του, τον Οκτώβριο του 2012, και η θετική εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινάει η θεραπεία μετά τη μόλυνση, εμποδίζει να δημιουργηθούν “μεγάλες δεξαμενές μολυσμένων κυττάρων”.

Σήμερα, οι ασθενείς με HIV είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής τους, προκειμένου να μειώσουν το ιικό φορτίο στο σώμα τους. Η θεραπεία μπορεί να θεωρηθεί λειτουργική, εφόσον ένας ασθενής έχει μη ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού και δεν μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλους.

Oπως ανακοινώθηκε στο 23ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS, η μάχη θα κριθεί από το αν μπορούν να ελεγχθούν τα “σιωπηλά μολυσμένα κύτταρα” που αντέχουν επ ‘αόριστον, επειδή έχουν ιδιότητες που μοιάζουν με βλαστικά κύτταρα και δημιουργούν κλώνους.

Πηγή:ΕΡΤ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ