Αντικρουόμενες εξηγήσεις για το θάνατο των Τούρκων στρατιωτών από Κρεμλίνο και Άγκυρα

Αντικρουόμενες εξηγήσεις για το ποιος ευθύνεται για τον θάνατο “από φίλια πυρά” τριών Τούρκων στρατιωτών σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Συρία έδωσαν το Κρεμλίνο και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή της Αλ Μπαμπ σχεδιάστηκαν με βάση τις συντεταγμένες που είχε παράσχει ο τουρκικός στρατός.

“Οι στρατιωτικοί μας βασίστηκαν, για τα πλήγματα στους τρομοκράτες, στις συντεταγμένες που παρείχαν οι Τούρκοι εταίροι μας. Και κανένας Τούρκος στρατιώτης δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη ζώνη που καθοριζόταν από αυτές τις συντεταγμένες”, τόνισε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.

Οι τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά λάθος την Πέμπτη από πλήγμα της ρωσικής αεροπορίας στη βόρεια Συρία όπου η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν συντονίσει τις ενέργειές τους εναντίον των τζιχαντιστών. “Υπάρχει έλλειψη συντονισμού στη μετάδοση των συντεταγμένων” παραδέχτηκε ο Πεσκόφ απαντώντας σε μια ερώτηση αν επρόκειτο για “λάθος” της τουρκικής πλευράς.

Άλλοι έντεκα στρατιώτες τραυματίστηκαν στην επιχείρηση αυτή. Μετά το δυστύχημα αυτό τα γενικά επιτελεία των δύο χωρών συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους και την ανταλλαγή πληροφοριών για τις επιχειρήσεις τους στη Συρία.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τόνισαν ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας τους με τη Ρωσία που τέθηκε σε ισχύ στις 12 Ιανουαρίου μοιράζονται τακτικά πληροφορίες με το ρωσικό επιτελείο. Υποστήριξαν επίσης ότι έδωσαν τις συντεταγμένες του κτιρίου όπου σκοτώθηκαν οι στρατιώτες μία ημέρα πριν την επιχείρηση. Οι Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονταν στο σημείο εκείνο επί 10 ημέρες και η θέση τους είχε δηλωθεί τόσο στη ρωσική αεροπορική βάση του Χμεϊμίμ στη Συρία όσο και στον Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο στην Άγκυρα.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος