Ανήλικοι έφηβοι η πλειοψηφία των βανδαλιστών στη Βαρκελώνη

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Το βράδυ της Κυριακής ήταν μια ήσυχη νύχτα. Σε σχέση με τα επεισόδια του Σαββάτου στην πόλη της Βαρκελώνης όπου τα επεισόδια συνεχίστηκαν με την ίδια ένταση όλων των τελευταίων ημερών, η Κυριακή ήταν η εξαίρεση.

Πριν από 12 ημέρες η σύλληψη και φυλάκιση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ για τις πολεμικές αναρτήσεις του αλλά και την μουσική του, όπου σύμφωνα με τους δικαστές εξυμνεί την τρομοκρατία και καθυβρίζει την ισπανική μοναρχία, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Σχεδόν σε καθημερινή βάση γινόταν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας όμως ο πυρήνας είναι σχεδόν πάντα η Βαρκελώνη. Άλλωστε η ρυμοτομία της πόλης επιτρέπει τις αποκαλούμενες « μάχες των δρόμων» κάτι που για παράδειγμα είναι πολύ δύσκολο να γίνει στο κέντρο της Μαδρίτης με τους πολλούς στενούς δρόμους.

Το σύνθημα υπέρ της «ελευθερίας της έκφρασης» και της «αμνηστίας του Πάμπλο Χασέλ» είναι το βασικό αίτημα των διαδηλωτών. Όμως όσο περνούν οι μέρες τόσο περισσότερο οι μικρές διαδηλώσεις επικεντρώνονται κυρίως στο κέντρο της Βαρκελώνης και τα επεισόδια προκαλούνται από μικρές ομάδες μασκοφόρων.

Εκείνο που εντυπωσιάζει δεν είναι το σπάσιμο βιτρίνων, το πλιάτσικο σε μεγάλα καταστήματα, οι καταστροφές των πεζοδρομίων ή ακόμα και οι επιθέσεις σε κλούβες των ΜΑΤ. Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι κυρίως οι ηλικίες των μασκοφόρων. Συχνά ανάμεσα στους δεκάδες συλληφθέντες εντοπίζονται ανήλικοι προεφηβικής ηλικίας που στήνουν οδοφράγματα ανάμεσα σε φλεγόμενους κάδους σκουπιδιών και αψηφούν κάθε κίνδυνο.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συνθήματα που εμφανίζονται πλέον δεν αφορούν τόσο στον ίδιο τον ράπερ Χάσελ αλλά αφορούν σε κινητοποιήσεις κατά κάθε εξουσίας που « κλέβει τις ζωές και το μέλλον μας» όπως υποστηρίζουν οι ομάδες που κινητοποιούν εφήβους και νέους.

Το βράδυ του Σαββάτου ομάδα νεαρών μασκοφόρων έριξε εύφλεκτη ύλη και έβαλε φωτιά σε κλούβα της αστυνομίας στην οποία βρισκόταν μέσα άνδρας της αστυνομίας. «Δεν θα σταματήσουν ώσπου να δουν νεκρό αστυνομικό» ισχυρίζονται οι ενώσεις των αστυνομικών που θεωρούν πως η τοπική κυβέρνηση, τους έχει εγκαταλείψει. Επιπλέον τουλάχιστον 150 εμπορικές ενώσεις ζητούν την άμεση παρέμβαση της τοπικής κυβέρνησης (Generalitat) προκειμένου να σταματήσουν οι βανδαλισμοί. Το μεσημέρι σήμερα γίνεται συνάντηση της τοπικής κυβέρνησης με την Δήμαρχο της πόλης για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Είναι γεγονός ότι την περίοδο αυτή και μετά τις τοπικές εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου, τα κόμματα της Καταλονίας βρίσκονται σε αναζήτηση συμμαχιών προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση καθώς παρότι τις εκλογές κέρδισαν οι Σοσιαλιστές, εντούτοις χωρίς αυτοδυναμία.

Στο κενό αυτό διάστημα, όπου η τοπική υπηρεσιακή κυβέρνηση φέρει και την ευθύνη της προστασίας της πόλης, φαίνεται πως τα συνεχή επεισόδια δεν αποτελούν την βασική προτεραιότητά της.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένας χρόνος πανδημίας με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τεράστια οικονομικά προβλήματα για επιχειρήσεις και οικογένειες οδηγούν τα νεότερα μέλη της κοινωνίας σε πρωτόγνωρα βίαιες αντιδράσεις που λειτουργούν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης. Η φυλάκιση του Χασέλ δεν είναι η αιτία, είναι απλώς η αφορμή και τα αίτια βαθύτερα κοινωνικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος