Αναβάλλεται εκ νέου η εκτόξευση της Άρτεμις 1, αυτήν τη φορά λόγω της τροπικής καταιγίδας Ίαν

Array

Η NASA ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα καταργούσε τα σχέδια για την εκτόξευση της Artemis την Τρίτη, εκφράζοντας ανησυχίες για μια τροπική καταιγίδα που κατευθύνεται προς τη Φλόριντα.

Η τροπική καταιγίδα Ίαν αναμένεται να πλήξει τη Φλόριντα, όπου βρίσκεται το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.

Η NASA μάλιστα, γνωστοποίησε ότι θα αποσύρει τον πύραυλο SLS (Space Launch System) από την πλατφόρμα εκτόξευσης στη Φλόριντα για να τον προστατεύσει από τον επερχόμενο τυφώνα και θα τον μεταφέρει στο κτίριο συναρμολόγησης, το οποίο βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα μακρύτερα. Πρόκεται για μια περίπλοκη διαδικασία για την οποία απαιτούνται 8-11 ώρες.

Εκτός από τις καιρικές συνθήκες και τις τεχνικές προκλήσεις, όπως η διαρροή καυσίμων, η χωρίς πλήρωμα δοκιμαστική πτήση Artemis I σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή για το πρόγραμμα ανθρώπινων διαστημικών πτήσεων της NASA μετά το Απόλλων. Το Artemis θα κατευθυνθεί προς το φεγγάρι, ως εφαλτήριο για μια μελλοντική πτήση προς τον Άρη.

Η Άρτεμις, που πήρε το όνομά της από τη θεά που ήταν η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα στην αρχαία ελληνική μυθολογία, στοχεύει να επαναφέρει αστροναύτες στην επιφάνεια της σελήνης από το 2025, αν και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα πιθανότατα θα ξεφύγει.

Πηγή: Ρόιτερς, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος