Αναστασιάδης καλεί Ακιντζί να επιστρέψει – Άγκυρα: Φταίει η ελληνοκυπριακή πλευρά

«Εάν η ίδια αποφασιστικότητα διακρίνει και την άλλη πλευρά, καλώ τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να είναι παρών στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση, προκειμένου μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για θετικό αποτέλεσμα», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με στόχο την εκτόνωση της κρίσης από τις τουρκικές αντιδράσεις για τη ψηφοφορία σε σχέση με το ενωτικό δημοψήφισμα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί με κανέναν τρόπο σε ένα αχρείαστο παιγνίδι επίρριψης ευθυνών μετά και τους ισχυρισμούς Ακιντζί ότι βρόντηξε την πόρτα και έφυγε.

«Ιδιαίτερα», όπως τονίζει, «μετά και τη δημόσια αποτύπωση όσων έχουν επισυμβεί από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον εν εξελίξει διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί λύση που να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως και στις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαιώνει ότι ειλικρινής πρόθεσή του είναι η λύση να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες, αλλά και τις προσδοκίες του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα βασίζεται στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό προέρχονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των G20, στη Βόννη.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην απόφαση για την επέτειο της ψηφοφορίας για την Ένωση.

«Αυτή (η απόφαση) επί της ουσίας δείχνει την προσέγγιση της ελλληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον η απόφαση της ελληνοκυπριακής Βουλής για την Ένωση, είναι απαράδεκτη για την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός και προσέθεσε:

«Αυτή η κρίση δεν ξεκίνησε με την σημερινή αποχώρηση του Αναστασιάδη από το τραπέζι, αλλά με την απόφαση αυτή της Βουλής. Ακόμη συζητάνε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, και παίρνουν αποφάσεις. Δεν έχουν δηλαδή εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες τους. Από την μία ζητάτε Ένωση κι από την άλλη ζητάτε την άρση των εγγυήσεων από την Τουρκία. Με αυτή την προσέγγιση έχουν αποκαλυφθεί οι πραγματικές τους προθέσεις».

Ο κ. Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας: «Αν επιθυμούν διαπραγματεύσεις θα γυρίσουν στο τραπέζι αυτό (των διαπραγματεύσεων). Αν δεν επιθυμούν, εκείνοι ξέρουν. Πλέον δεν θα υπάρξει για ακόμη μια φορά τέτοια διαπραγμάτευση. Θα πράξουμε τα δέοντα».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι θα αξιολογήσει τις εξελίξεις, και αναλόγως θα αποφασίσει κατά πόσο θα προσέλθει στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Επίσης ανέφερε ότι έχει κλυδωνισθεί η εμπιστοσύνη του και πρέπει να διορθωθεί η κατάσταση.

«Ο κ. Αναστασιάδης είπε στη συνάντηση (που διακόπηκε χθες) ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση της Βουλής για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος. Αν το λέει αυτό πίσω από κλειστές πόρτες, πρέπει να το πει στην κοινότητά του και να πράξει ότι επιβάλλεται» ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές, η απόφαση για τη στάση της τουρκικής πλευράς σχετικά με τις συνομιλίες, αναμένεται να ληφθεί μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Μουσταφά Ακιντζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος