Ανάφλεξη ανατολικά του Ευφράτη- Ο στρατός του Άσαντ εναντίον του YPG

Πρωτοφανείς μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και τον αραβοκουρδικό συνασπισμό, που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον, ξέσπασαν σήμερα στην ανατολική Συρία, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν έξι μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ανακοινώθηκε από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Από την πλευρά τους, η συριακή κρατική τηλεόραση και το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσαν πως «μονάδες του στρατού» «απελευθέρωσαν τέσσερα χωριά που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη».

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις, με αιχμή του δόρατος την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, έχουν από πέρυσι καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών ανατολικά του Ευφράτη στην επαρχία Ντέιρ Ζορ, στο πλαίσιο μιας μεγάλης εκστρατείας που ανάγκασε τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να εγκαταλείψουν την ανατολική Συρία που συνορεύει με το Ιράκ.

Στη μέχρι τώρα εκστρατεία του κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο συριακός στρατός μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις είχε συγκρουσθεί με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και είχε κρατηθεί μακριά από τις περιοχές τους ανατολικά του Ευφράτη, επικεντρώνοντας στην ανάκτηση εδαφών από μαχητές δυτικά του ποταμού.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν πρέπει να βοηθήσουν τη Δαμασκό να καθαρίσει τη Συρία από τους τρομοκράτες, δήλωσε χθες ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνάντησής του στη Μόσχα με τους ομολόγους του από την Τουρκία και το Ιράν.

Στην ίδια συνάντηση, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις.

https://twitter.com/Canthama/status/990567503360417792

“Σήμερα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις και αυτό πρέπει να σταματήσει. Δυστυχώς, το YPG και η Δημοκρατική Ένωση ελέγχουν το δέκα τοις εκατό της συριακής επικράτειας και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια στην περιοχή Αφρίν και σε άλλες παραμεθόριες περιοχές”, ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον ανώτερο διπλωμάτη του Ιράν Μοχάμαντ Ζαρίφ, το Σάββατο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος