Anadolu: Πρόσκληση Τσαβούσογλου προς Ελλάδα για συνάντηση εντός Ιανουαρίου

Πρόσκληση στην Ελλάδα για διερευνητικές επαφές εντός του Ιανουαρίου απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. Όπως δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος η χώρα του καλεί σε διάλογο επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους προηγούμενους 60 γύρους των διερευνητικών επαφών.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προσπαθώντας να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόσκληση, συμπλήρωσε ότι «μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές όσο το Ορούτς Ρέις βρίσκεται στην περιοχή. Το πλοίο έφυγε απο εκεί και για περίπου 6 μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή. Έτσι, η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία. Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές η ατζέντα είναι γνωστή».

Η Άγκυρα ελπίζει σε “καλές εξελίξεις” σχετικά με τις σχέσεις με την Ελλάδα, δήλωνε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν σε τηλεοπτική συνέντευξη στο CNNTURK.

Ο προεδρικός σύμβουλος ωστόσο, ερμηνεύοντας για μία ακόμη φορά κατά το δοκούν το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία τον Μάρτιο θα αποφασίσει για το θέμα των κυρώσεων κατά της Άγκυρας, δήλωσε ότι το θέμα των κυρώσεων “είναι πια πίσω μας”.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, αναφέρθηκε πάντως στα πάγια αιτήματα της ‘Αγκυρας όπως η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, επικρίνοντας τις Βρυξέλλες ότι έπρεπε να το έχουν ανακοινώσει από το 2013. Το θέμα αυτό όπως και η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό και για την τελωνειακή Ένωση, θα βρίσκονται στην ατζένα της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες αλλά και στις συνομιλίες με δύο υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένονται στην Άγκυρα, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου είπε ότι η Τουρκία ολοκλήρωσε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες. «Η Τουρκία κάνει αγώνα κατά της τρομοκρατίας του ΡΚΚ, του Ισλαμικού Κράτους και της οργάνωσης του Γκιουλέν.  Ο αποκλεισμός της Τουρκίας όπως ορισμένες χώρες τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, που δεν έχουν σχέση με την ΕΕ, φέρνει στο νου άλλα πράγματα», είπε σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ανυπομονεί για νέα σελίδα στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ομάδα του Τζο Μπάιντεν.

Κωνσταντινούπολη- Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος