Αμερικανός συνελήφθη στη Β.Κορέα για προσπάθεια διάπραξης «εχθρικών ενεργειών»

Για διάπραξη “εχθρικών αξιόποινων πράξεων με στόχο την υπονόμευση της χώρας” συνελήφθη ένας Αμερικανός, ο οποίος τον περασμένο μήνα ταυτοποιήθηκε ως o Κιμ Σανγκ Ντοκ, σύμφωνα  με κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA που μετέδωσε ότι ο συνελήφθη στις 22 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ

“Είχε προσκληθεί από το πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Πιονγκγιάνγκ (PUST) για να διδάξει Λογιστική ως καθηγητής και συνελήφθη επειδή διέπραξε εχθρικές αξιόποινες πράξεις με στόχο την ανατροπή της ΛΔ Κορέας, όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και κατά την τελευταία του επίσκεψη πριν από τη σύλληψή του”, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αρχές επιβολής του νόμου ερευνούν τις χαρακτηριζόμενες αξιόποινες πράξεις του Κιμ.

Οι  πληροφορίες για τη σύλληψη του Κιμ, ο τρίτος Αμερικανός που κρατείται στη χώρα,  δίνονται στη δημοσιότητα καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο λόγω της ανησυχίας ότι η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να πραγματοποιήσει την έκτη πυρηνική της δοκιμή, αδιαφορώντας  για τις  αμερικανικές πιέσεις και αγνοώντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με την Κίνα, τον μοναδικό μεγάλο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, για μια ισχυρότερη απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρότι η Ουάσινγκτον έχει ταυτόχρονα επαναλάβει ότι όλες οι επιλογές αναφορικά με την Πιονγκγιάνγκ βρίσκονται στο τραπέζι.

Σημειώνεται  ότι η Βόρεια Κορέα, έχει στο παρελθόν εκμεταλλευτεί κρατούμενους Αμερικανούς για να εξασφαλίσει επισκέψεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων χωρίς να έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Ο Κιμ, ο οποίος χρησιμοποιεί και το αγγλικό του όνομα Τόνι Κιμ και είναι γύρω στα 50, συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ καθώς ετοιμαζόταν να φύγει από τη χώρα, δήλωσε νωρίτερα ο πρύτανης του πανεπιστημίου.

Το PUST αναφέρει σε email του που απέστειλε στο Reuters ότι δεν θεωρεί πως η σύλληψη του Κιμ συνδέεται με τη δουλειά του στο πανεπιστήμιο. Εκπρόσωπος του ιδρύματος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η σύζυγος του Κιμ, η οποία βρισκόταν μαζί του όταν συνελήφθη, επέστρεψε στις ΗΠΑ.

Οι δύο άλλοι Αμερικανοί, οι οποίοι ήδη κρατούνται στη Βόρεια Κορέα είναι ο 22χρονος φοιτητής Ότο Γουόρμπιερ και ο 62χρονος Κιμ Ντονγκ Τσουλ, ένας αμερικανοκορεάτης ιεραπόστολος.

Ο Γουόρμπιερ συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα επειδή αποπειράθηκε να κλέψει ένα προαγανδιστικό πανό. Δύο μήνες αργότερα, ο Κιμ Ντονγκ Τσουλ καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια καταναγκαστικά έργα για προσπάθεια υπονόμευσης του συστήματος. Έκτοτε κανένας από τους δύο δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος