Αμερικανός καταζητούμενος για την εισβολή στο Καπιτώλιο έλαβε πολιτικό άσυλο στη Λευκορωσία

Η Λευκορωσία χορήγησε πολιτικό άσυλο σε έναν Αμερικανό που καταζητείται στις ΗΠΑ για τη συμμετοχή του στην επίθεση στο Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο του 2021, μετέδωσε το κρατικό λευκορωσικό πρακτορείο Belta.

«Ο Αμερικανός πολίτης Έβαν Νιούμαν έλαβε καθεστώς πρόσφυγα στη Λευκορωσία» ανέφερε το πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι του χορηγήθηκαν τα κατάλληλα έγγραφα την Τρίτη από τις αρχές της περιφέρειας Μπρεστ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Ο Νιούμαν φέρεται ότι πέρασε παράνομα στη Λευκορωσία από την Ουκρανία τον περασμένο Αύγουστο και λίγους μήνες αργότερα ζήτησε πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με τα δημόσια μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας.

«Στη Λευκορωσία αισθάνομαι ασφαλής. Είμαι ήρεμος, αγαπώ αυτήν τη χώρα» φέρεται να είπε ο ίδιος στο Belta.

Ένας άνδρας με το όνομα Έβαν Νιούμαν, ηλικίας 49 ετών, βρίσκεται στη λίστα των καταζητούμενων του FBI. Αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών –όπως για επίθεση σε αστυνομικούς– που σχετίζονται με την εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021. Η αναφορά του FBI για τον Νιούμαν, η οποία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, γράφει ότι, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, ο άνδρας αυτός συμμετείχε στην «πορτοκαλί επανάσταση» που έφερε τους φιλοδυτικούς στην εξουσία στην Ουκρανία, το 2005-5. Φαίνεται μάλιστα ότι φορούσε ένα αναμνηστικό φουλάρι των γεγονότων εκείνης της περιόδου την ημέρα της εισβολής στο Καπιτώλιο.

Στις 6 Ιανουαρίου 2021 χιλιάδες υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στην έδρα του Κογκρέσου, προσπαθώντας να εμποδίσουν τη Γερουσία να επικυρώσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος