Αιματηρές ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα-Μια έγκυος και το 18 μηνών μωρό της μεταξύ των νεκρών

Νέο κύμα ισραηλινών βομβαρδισμών σαρώνει τις περιοχές στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Μια 23χρονη εννιά μηνών έγκυος, και η μικρή της κόρη, 18 μηνών σκοτώθηκαν όταν το σπίτι τους έγινε στόχος αεροπορικής επιδρομής, ενώ νωρίτερα ένας 30χονος μαχητής της Χαμάς, 30 ετών, σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητο του στοχοθετήθηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, άλλοι 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε σήμερα τη Χαμάς για περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας εναντίον της, την ώρα που ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν χιλιάδες κατοίκους από περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο τρόπος που θα συνεχίσουν να εκτυλίσσονται τα πράγματα είναι σημαντικός. Η Χαμάς θα αντιληφθεί τις επόμενες ώρες, όπως και τους προηγούμενους μήνες, ότι δεν είναι αυτή η κατεύθυνση που θέλει να επιλέξει», ανέφερε ανώτερος αξιωματικός των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων, σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του ισραηλινού στρατού στο Twitter.

Χθες μέλη της Χαμάς εκτόξευσαν, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, περίπου 70 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς την ισραηλινή επικράτεια. Οι περισσότερες έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές, ενώ 11 αναχαιτίστηκαν από συστοιχίες της ισραηλινής αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ δύο από τις ρουκέτες αυτές έπεσαν στην ισραηλινή πόλη Σντερότ με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να τραυματιστεί ελαφρά από θραύσματα. Ο ισραηλινός στρατός ανταπέδωσε στοχοθετώντας «τρομοκρατικές εγκαταστάσεις» της Χαμάς σε κατοικημένες περιοχές.

Η Χαμας είχε προειδοποιήσει για την επίθεση μετά το θάνατο δύο μαχητών της από «κατά λάθος», σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, πλήγμα του ισραηλινού στρατού βάσει εκτιμήσεων πως από τη θέση όπου βρίσκονταν τα στελέχη της Χαμάς είχαν προέλθει πυρά εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών.

ΟΗΕ: Ανησυχία για κλιμάκωση της βίας

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να αποκατασταθεί η ηρεμία και κατήγγειλε ειδικά τις εκτοξεύσεις των ρουκετών από τη Χαμάς. «Είμαι βαθιά ανήσυχος για την κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στη Γάζα και στο Ισραήλ και ειδικά για τις πολυάριθμες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες Τετάρτη) εναντίον κοινοτήτων στο νότιο Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού για το Μεσανατολικό, ο Νικολάι Μλαντένοφ, καλώντας όλα τα μέρη να αποφύγουν κάθε περαιτέρω κλιμάκωση.

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς πήραν μέρος τις τελευταίες ημέρες σε συναντήσεις στη Γάζα, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Κατά ισραηλινά ΜΜΕ, τα στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης που είναι συναρμόδια για θέματα ασφαλείας πρόκειται να συνεδριάσουν σήμερα το πρωί για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους όσον αφορά τους όρους για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 2008 και η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει ανέβει ξανά εδώ και μήνες.

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν σχεδόν κάθε Παρασκευή από την 30ή Μαρτίου εναντίον του ισραηλινού αποκλεισμού που διαρκεί πάνω από δέκα χρόνια και υπέρ του δικαιώματος της επιστροφής των Παλαιστίνιων στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν κατά την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ και τον πρώτο ισραηλινοαραβικό πόλεμο, το 1948.

Τουλάχιστον 163 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας από την 30ή Μαρτίου. Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε την 20ή Ιουλίου από πυρά ενός Παλαιστίνιου κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης κοντά στο Τείχος. Επρόκειτο για τον πρώτο ισραηλινό στρατιώτη που έχασε τη ζωή του σε αυτόν τον τομέα από τον πόλεμο ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ το 2014.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος