Αγγλία: Η παραλλαγή Δέλτα αναβάλλει την άρση των περιορισμών

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την καθυστέρηση της καθολικής άρσης των περιορισμών Covid την 21η Ιουνίου, για ένα μήνα. Η νέα «Ημέρα Ελευθερίας» ορίζεται ως η 19η Ιουλίου για την Αγγλία.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει στο σύστημα υγείας (NHS) μερικές ακόμη εβδομάδες. ”Νομίζω ότι είναι λογικό να περιμένουμε λίγο περισσότερο” ώστε να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες, είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, έως τις 19 Ιουλίου θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις τα δύο τρίτα όλων των ενηλίκων.

Από τις 19 Ιουλίου και μετά θα κληθούν για την πρώτη δόση όλοι άνω των 18 ενώ μέχρι τότε, όλοι άνω των 40 θα έχουν λάβει και τις 2 δόσεις.

Η καθυστέρηση οφείλεται στην αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών με την παραλλαγή Delta η οποία είναι 40-80% πιο μεταδοτική.

Υπάρxουν οκτώ χιλιάδες νέες περιπτώσεις περισσότερες από τον Φεβρουάριο, ενώ ο μέσος όρος των ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο αυξήθηκε κατά 64% από την περασμένη εβδομάδα.

Η μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι εάν πραγματοποιηθεί η άρση των περιορισμών, θα οδηγήσει σε επίπεδα νοσηλείας περίπου στο ίδιο επίπεδο με το πρώτο κύμα. “Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να σώσουμε ζωές”, είπε ο Κρις Ουίτυ επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ακόμα κι αν η σχέση μεταξύ μόλυνσης και νοσηλείας ή και θανάτου έχει αποδυναμωθεί, δεν έχει διακοπεί εντελώς, είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Η ανάλυση της New Public Health England δείχνει ότι τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά μετά από 2 δόσεις:

  • Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech είναι 96% αποτελεσματικό κατά της νοσηλείας μετά από 2 δόσεις.
  • Το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca είναι 92% αποτελεσματικό κατά της νοσηλείας μετά από 2 δόσεις

Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, αλλά όχι 100% αποτελεσματικά, είπε ο Πάτρικ Βάλανς επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον. “Εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός λοιμώξεων, οι άνθρωποι θα πάνε στο νοσοκομείο και θα πεθάνουν. Ο εμβολιασμός των νέων είναι σημαντικός, διότι αυτό θα μειώσει τις λοιμώξεις”.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος