Κορονοϊός: Οι Ευρωπαίοι χάνουν τις δουλειές τους και τις ελπίδες τους

Πέρυσι τέτοια εποχή, όλα έδειχναν ότι θα ακολουθούσε μια καλή χρονιά για επαγγελματίες όπως ο Κρις Γουάιζχαρτ. Ο Αμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος κατάγεται από το Ντιτρόιτ, είχε στήσει την επιχείρησή του, μια μεταφορική εταιρεία με έδρα την Πράγα, πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες. Πριν από την εμφάνιση της πανδημίας συνεργαζόταν με μεγάλα ονόματα της μουσικής όπως η Madonna, οι AC / DC και οι Metallica. Τον Μάρτιο του 2020 όμως όλα κατέρρευσαν. «Στις 13 Μαρτίου, σταμάτησαν όλα. Οι κρατήσεις ακυρώθηκαν και οι συναυλίες αναβλήθηκαν», δήλωσε ο 65χρονος Γουάιζχαρτ στο CNN Business.

Παρόλο που η Τσεχική Δημοκρατία έκλεισε τα σύνορά της στις 16 Μαρτίου, η Ιταλία είχε ήδη μπει σε λόκνταουν και ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αναστείλει όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, η Ευρώπη παραμένει συγκλονισμένη από την πανδημία και χιλιάδες επιχειρήσεις όπως αυτή του Γουάιζχαρτ, αγωνίζονται να επιβιώσουν. «Δουλέψαμε τόσο σκληρά και τώρα όλα εξαφανίστηκαν χωρίς δικό σας λάθος. Η σύζυγός μου και εγώ σχεδιάζαμε να ταξιδέψουμε και να κάνουμε κάτι στα γεράματα μας, αλλά έχουμε ξοδέψει όλες μας τις αποταμιεύσεις και είμαστε χρεωμένοι», λέει.

Ο επιχειρηματίας αναγκάστηκε να απολύσει και τους επτά υπαλλήλους του και να επιστρέψει τα περισσότερα από τα οχήματά του. Σκοπεύει όμως να κρατήσει δύο φορτηγά με την ελπίδα να ξανανοίξει την επιχείρηση θα μπορούσε το Πάσχα. «Θα είναι δύσκολο για εμάς να βγούμε από αυτό το χάος, αλλά πιστεύω πως θα το κάνουμε», λέει.

Κορονοϊός: Οι Ευρωπαίοι χάνουν τις δουλειές τους και τις ελπίδες τους
(AP Photo/Virginia Mayo)

Κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη επέβαλαν εκ νέου περιοριστικά μέτρα τον Δεκέμβριο για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού. Οι περιορισμοί έχουν γίνει αυστηρότεροι σε ορισμένα μέρη τους τελευταίους δύο μήνες με όλο και πιο σοβαρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε ύφεση καθώς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε ξανά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, και οι μεγάλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στις αρχές του 2021. Επιπλέον, οι σοβαρές ελλείψεις στις δόσεις των εμβολίων απειλούν να επεκτείνουν τους περιορισμούς το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να αργήσει ακόμη η ανάκαμψη. Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου πιθανότατα συρρικνώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020 και επηρεάζεται από τα περιοριστικά μέτρα και το Brexit αυτό το τρίμηνο.

Παρά την άνευ προηγουμένου κυβερνητική υποστήριξη όσον αφορά τους μισθούς, το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ έφτασε το 7,5% τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι 16 εκατομμύρια άντρες και γυναίκες έμειναν άνεργοι – σχεδόν 2 εκατομμύρια περισσότεροι από τον αντίστοιχο μήνα του 2019, σύμφωνα με την Eurostat.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των ατόμων που ζητούν επιδόματα ανεργίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται με χαμηλό εισόδημα, υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας τα 2,6 εκατομμύρια (Μάρτιος-Δεκέμβριος), σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών της χώρας.

Κορονοϊός: Οι Ευρωπαίοι χάνουν τις δουλειές τους και τις ελπίδες τους
(AP Photo/Martin Meissner)

Αύξηση της ανεργίας

Η 31χρονη Κριστίνα Ντιτς εργάζεται ως τεχνικός ενδυμάτων στη γερμανική μάρκα Bäumler. Όταν η πανδημία έπληξε τη Γερμανία τον Μάρτιο, η εταιρεία μείωσε το ωράριο της με αποτέλεσμα να λαμβάνει το 60% του μισθού της.

Αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που είχε βάλει στην άκρη για να καλύψει τα έξοδα διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου, με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωνόταν. «Τον Αύγουστο επέστρεψα στη δουλειά και έλπιζα ότι θα καταφέρουμε να περάσουμε με ασφάλεια την πανδημία», λέει.

Η Ντιτς είχε παραιτηθεί από μια καλά αμειβόμενη δουλειά ως μοδίστρα στο Hugo Boss το καλοκαίρι του 2019 και επέστρεψε στο Ingolstadt για να είναι κοντά στην οικογένειά της. Το νέο της πόστο στην Bäumler όπου είχε εργαστεί και ο παππούς της, ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Θυμάμαι ότι είχα πει στους νέους συναδέλφους μου ότι δεν μπορούσα να το πιστέψω όλο αυτό γιατί μου φαινόταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Και είχα δίκιο», είπε στο CNN Business.

Τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρεία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης. Η Ντιτς επέστρεψε στο σπίτι των γονιών της και τώρα σκέφτεται να αλλάξει επάγγελμα. «Η βιομηχανία της μόδας πεθαίνει εξαιτίας του κορονοϊού, ειδικά στο Ingolstadt, όπου σχεδίαζα να περάσω τη ζωή μου».

Οι λιανοπωλητές ενδυμάτων έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία. Στην Ευρώπη, η πώληση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων μειώθηκε κατά 25% τον Νοέμβριο συγκριτικά με τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Eurostat.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρώτο εξάμηνο του 2021 μοιάζει αυτό του 2020, μόνο που είναι χειρότερο, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας Λιανικού Εμπορίου, το οποίο εκτιμά ότι θα χαθούν 200.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στον κλάδο και θα πτωχεύσουν πολλές εταιρείες.

Κορονοϊός: Οι Ευρωπαίοι χάνουν τις δουλειές τους και τις ελπίδες τους
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Ο τουρισμός βυθίζεται στην κρίση

Ο τουρισμός αντιμετωπίζει μια ακόμη πιο ζοφερή προοπτική. Ο τομέας είναι ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, υποστηρίζοντας αμέτρητες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κινδυνεύουν έως και 11,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που βασίζονται άμεσα ή έμμεσα στον κλάδο.

Ο Ίαν Σμάλντερς, πρώην καπετάνιος πλοίου που εργάζεται ως ξεναγός στην Κρήτη από τότε που έφυγε από την Ιρλανδία το 2004, έλαβε την τελευταία από τις τρεις επιταγές των 299 ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση τον Ιανουάριο. «Υποτίθεται ότι πρέπει να ζήσω με αυτά τα χρήματα μέχρι τον Μάιο, όταν λένε ότι θα ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν. Αλλά όπως και οι συνάδελφοί μου, ξέρω ότι αυτό είναι στη σφαίρα της φαντασίας», είπε στο CNN Business. Πολλοί συνάδελφοί του έχουν φύγει από το νησί ή παλεύουν κι αυτοί να επιβιώσουν. Όπως λέει ο Σμάλντερς, εξαιτίας της γενικής αβεβαιότητας που υπάρχει πολλοί από τους τακτικούς πελάτες του φοβούνται να ταξιδέψουν. «Το 2021 θα είναι, αν μη τι άλλο, χειρότερο από το 2020».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ, η Ευρώπη κατέγραψε μείωση κατά 70% στις αφίξεις το 2020, που σημαίνει 500 εκατομμύρια λιγότερους τουρίστες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως. «Οι προοπτικές ανάκαμψης για το 2021 φαίνεται να έχουν επιδεινωθεί», ανέφερε σε δήλωση το οργανισμός την περασμένη εβδομάδα. «Θα χρειαστούν δυόμισι έως τέσσερα χρόνια για να επιστρέψει ο διεθνής τουρισμός στα επίπεδα του 2019».

“Δεν βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ”

Στην αγγλική πόλη Crowborough, περίπου 45 μίλια νότια του Λονδίνου, η ιδιοκτήτρια της εταιρείας Suits to Suit, που ειδικεύεται στους γάμους, πιστεύει πως η ανάκαμψη θα έρθει μετά το 2021. «Δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα όλο αυτό. Οι γαμπροί που ήταν να παντρευτούν το 2020 βρήκαν ημερομηνίες για το 2022. Όλοι φοβούνται το 2021», δήλωσε η ιδιοκτήτρια Άντρια Γουντς στο CNN Business.

Η Γουντς σκέφτεται να βρει δουλειά σε ένα σούπερ μάρκετ για να πληρώσει το ενοίκιο σε ένα νέο κτίριο, αφού ο ιδιοκτήτης πούλησε το κατάστημα που νοίκιαζε, μέχρι να  ξαναρχίσουν να γίνονται γάμοι.

Χωρίς περαιτέρω κυβερνητική υποστήριξη, η Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι περισσότερες από 250.000 επιχειρήσεις ενδέχεται να πτωχεύσουν τους επόμενους 12 μήνες. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας ίσως να μην αντέξουν τόσο πολύ. Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου, το ένα τρίτο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα φιλοξενίας και σίτισης δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες.

Κορονοϊός: Οι Ευρωπαίοι χάνουν τις δουλειές τους και τις ελπίδες τους
(AP Photo/Francois Mori)

Ο 27χρονος Ρόμπιν Τουιγιέ, ιδιοκτήτης του Le Bar a dit στο Παρίσι, είναι απαισιόδοξος για το μέλλον. Το μπαρ του είναι κλειστό από τον Μάρτιο καθώς δεν μπόρεσε να ανοίξει το περασμένο καλοκαίρι, δεδομένων των υγειονομικών απαιτήσεων. «Τους τελευταίους 10 μήνες προσπαθώ να το πουλήσω. Αλλά εν τω μεταξύ, πρέπει να πληρώσω το ενοίκιο», λέει.

Προς το παρόν αυτή η δαπάνη καλύπτεται χάρη στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και μια μηνιαία επιχορήγηση ύψους 1.500 ευρώ. Ο Τουιγιέ είναι σε καθεστώς μερικής ανεργίας καθώς εργαζόταν σε ένα εστιατόριο το οποίο αναγκάστηκε να κλείσει τον Οκτώβριο λόγω του δεύτερου καθολικού απαγορευτικού στη Γαλλία.

Αλλά ο 27χρονος Γάλλος δεν πιστεύει ότι θα μπορέσει να συνεχίσει έτσι για πολύ. «Αν συνεχιστεί έτσι, δεν θα μπορώ να συνεχίσω να πληρώνω το ενοίκιο μου στο Παρίσι και θα πρέπει να επιστρέψω στους γονείς μου», είπε. «Είμαι ράκος. Δεν ξέρω τι να κάνω πια. Δεν βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ».

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος