Κορονοϊός: Ανησυχία επιστημόνων για μείωση αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι της ινδικής παραλλαγής

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει προς στιγμήν την μετάλλαξη που αποκαλύφθηκε στην Ινδία ως «ενδιαφέροντος», που απαιτεί περαιτέρω διερεύνησης σε σχέση με τα επίπεδα μεταδοτικότητας και νοσηρότητας, σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση, το δίκτυο ερευνητικών εργαστήριων γονιδιωμάτων σε όλο τον κόσμο κάνουν λόγο για παραλλαγή, που περιέχει όχι μόνο δύο μεταλλάξεις, αλλά περισσότερες από δώδεκα.

Ο όρος «διπλή μετάλλαξη», αφορά το γεγονός ότι η μια από τις μεταλλάξεις που συμπεριλαμβάνονται, εντοπίστηκε, με την ένδειξη L452R, και στο κυρίαρχο στέλεχος στην Καλιφόρνια, ενώ μια παρόμοια μετάλλαξη, που ονομάζεται E484Q, έχει εντοπιστεί και στις παραλλαγές στη Νότια Αφρική αλλά και σε εκείνη της Βραζιλίας με το όνομα E484K.

Σύμφωνα με το Κέντρο Βιολογίας Ιικών Συστημάτων, μόνο τη Μεγ. Δευτέρα ταυτοποιήθηκε η ακολουθία του γονιδιώματος Β.1.617, σε 127 περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 64 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 36 στην Ινδία και 13 στις ΗΠΑ.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η B1.617 είναι πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη του ιού. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας διαπίστωσε ότι η μετάλλαξη L452R μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του ιού να μολύνεί ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο. Ενδεικτικά η παραλλαγή στην Καλιφόρνια, η οποία φέρει την ίδια μετάλλαξη, είναι περίπου 20% πιο μεταδοτική από παλαιότερα στελέχη του ιού. Το Β.1.617 εξαπλώνεται επίσης γρήγορα στην Ινδία και κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έχει καταστεί κυρίαρχη στο κρατίδιο Μαχαράστρα.

Παράλληλα, στην Ινδία κυκλοφορούν ευρέως και οι παραλλαγές της Βρετανίας και της Βραζιλίας που θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίζουν ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων, με την υποσημείωση ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα.

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει επίσης τις δύο βασικές μεταλλάξεις στην παραλλαγή Β.1.617 με αυξημένη ικανότητα του ιού να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, τα εμβόλια θα εξακολουθήσουν μεν να λειτουργούν έναντι της ινδικής παραλλαγής B1.617, αλλά θα μπορούσαν να είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικά. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα άτομα που είχαν ήδη COVID-19 μπορούν να μολυνθούν πιο εύκολα με αυτό το στέλεχος, ειδικά με την πάροδο του χρόνου, καθώς η φυσική τους ανοσία εξασθενεί.

Επιπλέον το γεγονός ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων μειώθηκαν στην Ινδία κατά τη διάρκεια του 2020 με περιορισμένη κοινωνική αποστασιοποίηση, προκαλεί ανησυχία πως η μείωση σχετίζεται με μειωμένο αριθμό ευπαθών ατόμων, καθώς πολλοί Ινδοί μολύνθηκαν μεν από την COVID-19 και έγιναν άνοσοι κατά το πρώτο κύμα, το νέο όμως κύμα καθοδηγείται από την εξασθένιση της ανοσίας και την παράκαμψη του ανοσοποιητικού συστήματος από τον ιό.

Εάν το B1.617 αυξάνει, εικάζουν οι ερευνητές, την πιθανότητα επαναμόλυνσης, τότε αυτή η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει νέα κύματα της πανδημίας σε άλλα μέρη του κόσμου, όπου η ανοσία της αγέλης, φυσική ή προερχόμενη από εμβόλιο, μειώνεται.

Πηγή ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος