Koolau Ranch: Το μυστικό συγκρότημα του Ζούκερμπεργκ στη Χαβάη – Έχει υπόγειο καταφύγιο 5.000 τμ και καταπακτή διαφυγής

Πέρα από τον αυτοκινητόδρομο με τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας που ελίσσεται κατά μήκος της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού Καουάι της Χαβάης, σε μια ήσυχη έκταση μεταξύ των τουριστικών κέντρων Kapaa και Hanalei, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο, μυστικό κατασκευαστικό έργο.

Ένας τοίχος ύψους 6 μέτρων εμποδίζει τη θέα από έναν κοντινό δρόμο που βρίσκεται μπροστά από το έργο, όπου τα αυτοκίνητα επιβραδύνουν για να προσπαθήσουν να ρίξουν μια ματιά σε αυτό που βρίσκεται πίσω από αυτό. Φρουροί ασφαλείας παρακολουθούν μια πύλη εισόδου και περιπολούν τις γύρω παραλίε. Φορτηγά εισέρχονται και εξέρχονται, μεταφέροντας οικοδομικά υλικά και μεταφέροντας εκατοντάδες εργάτες.

Σε κανέναν που εργάζεται σε αυτό το έργο δεν επιτρέπεται να μιλήσει για το τι χτίζουν. Σχεδόν οποιοσδήποτε περνάει από την ασφάλεια του συγκροτήματος -από ξυλουργούς μέχρι ηλεκτρολόγους, από ελαιοχρωματιστές μέχρι φρουρούς ασφαλείας- δεσμεύεται από μια αυστηρή συμφωνία μη αποκάλυψης, σύμφωνα με αρκετούς εργαζόμενους που συμμετέχουν στο έργο. Και, όπως λένε, οι συμφωνίες αυτές δεν είναι τυπικές. Πολλοί εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι είδαν ή άκουσαν για συναδέλφους που απομακρύνθηκαν από το έργο επειδή έκαναν αναρτήσεις σχετικά με αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαφορετικά συνεργεία κατασκευής εντός του εργοταξίου έχουν αναλάβει έργα και οι εργαζόμενοι απαγορεύεται να μιλούν με άλλα συνεργεία για τις εργασίες τους, λένε οι πηγές.

Το έργο είναι τεράστιο και όλοι γνωρίζουν ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Meta, ο οποίος αγόρασε τη γη σε μια σειρά από συμφωνίες που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2014.

Συνεντεύξεις με διάφορους ανθρώπους που σχετίζονται με το έργο, μαζί με δημόσια αρχεία και δικαστικά έγγραφα που είδε το WIRED, υποδηλώνουν ότι από τότε, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του συγκροτήματος έκτασης περίπου 1.400 στρεμμάτων καλύπτεται από μυστικότητα. Το ακίνητο, γνωστό ως Koolau Ranch, θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τα έγγραφα σχεδιασμού, ένα υπόγειο καταφύγιο 5.000 τετραγωνικών μέτρων, θα έχει τις δικές του προμήθειες ενέργειας και τροφίμων και, σε συνδυασμό με τις τιμές αγοράς γης, θα κοστίσει πάνω από 270 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τα σχέδια που είδε το WIRED και μια πηγή που γνωρίζει την ανάπτυξη του έργου, το μερικώς ολοκληρωμένο συγκρότημα αποτελείται από περισσότερα από 12 κτίρια με τουλάχιστον 30 υπνοδωμάτια και 30 μπάνια συνολικά. Επικεντρώνεται γύρω από δύο αρχοντικά με συνολικό εμβαδόν συγκρίσιμο με ένα επαγγελματικό γήπεδο ποδοσφαίρου (57.000 τετραγωνικά πόδια), τα οποία περιέχουν πολλαπλούς ανελκυστήρες, γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων και μια κουζίνα βιομηχανικού μεγέθους.

Σε μια κοντινή δασώδη περιοχή σχεδιάζεται ένας ιστός από 11 δεντρόσπιτα σε σχήμα δίσκου, τα οποία θα συνδέονται μεταξύ τους με περίπλοκες γέφυρες από σχοινιά, επιτρέποντας στους επισκέπτες να περνούν από το ένα κτίριο στο άλλο παραμένοντας ανάμεσα στις κορυφές των δέντρων. Ένα κτίριο στην άλλη πλευρά των κύριων αρχοντικών θα περιλαμβάνει γυμναστήριο πλήρους μεγέθους, πισίνες, σάουνα, υδρομασάζ και γήπεδο τένις.

Τα σχέδια δείχνουν ότι τα δύο κεντρικά αρχοντικά θα ενωθούν με μια σήραγγα που θα διακλαδίζεται σε ένα υπόγειο καταφύγιο 5.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα διαθέτει χώρους διαβίωσης, ένα μηχανοστάσιο και μια καταπακτή διαφυγής στην οποία θα μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω σκάλας. Υπάρχουν κάμερες παντού. Περισσότερες από 20 κάμερες περιλαμβάνονται στα σχέδια μόνο για ένα μικρότερο κτίριο λειτουργίας του ράντσου. Πολλές από τις πόρτες του συγκροτήματος σχεδιάζεται να λειτουργούν με πληκτρολόγιο ή να είναι ηχομονωμένες. Άλλες, όπως αυτές στη βιβλιοθήκη, περιγράφονται ως “τυφλές πόρτες”, κατασκευασμένες έτσι ώστε να μιμούνται το σχέδιο των γύρω τοίχων. Η πόρτα στο υπόγειο καταφύγιο θα κατασκευαστεί από μέταλλο και θα γεμίσει με σκυρόδεμα – ένα στυλ που συνηθίζεται σε καταφύγια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος