Κονγκό: Eπίθεση σε χρυσωρυχείο με τουλάχιστον 35 νεκρούς

Επίθεση σε χρυσορυχείο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό άφησε πίσω της τουλάχιστον 35 νεκρούς. Μωρό τεσσάρων και μια γυναίκα είναι ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης των μαχητών  της οργάνωσης που αυτοαποκαλείται Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό (CODECO).

Το γεγονός συνέβη σε καταυλισμό,  δύο ημέρες αφού συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την κήρυξη κατάστασης πολιορκίας στην Ιτούρι, στη ΛΔ Κονγκό.

Υπάρχουν ακόμη αρκετοί πολίτες που αγνοούνται. Έξι απανθρακωμένα πτώματα θάφτηκαν επιτόπου ενώ 29 μεταφέρθηκαν στην πόλη Πλούτο, στην περιφέρεια Ντζουγκού.  Οι έρευνες των αρχών και για άλλα θύματα συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ,υπάρχουν πολλοί τραυματίες, οι εννέα σε σοβαρή κατάσταση, που εισήχθησαν στο γενικό νοσοκομείο της Μουνγκουάλου. Εκτιμάται επίσης ότι οι νεκροί ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 50.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, μέλη της CODECO λεηλάτησαν καταστήματα, άρπαξαν χρυσό και πυρπόλησαν σπίτια, κάνοντας αδύνατο να συνεχίζει να κατοικείται ο καταυλισμός Μπλάνκετ , όπως εκτιμούν οι αρχές.

Το αυτοσχέδιο χρυσωρυχείο «Καταυλισμός Μπλανκέτ» βρίσκεται σε δασική έκταση 7 χιλιόμετρα από τη Μουνγκουάλου, σε περιοχή που θεωρείται προπύργιο της CODECO. Αντίστοιχα απέχει περίπου 8 χλμ από την κοντινότερη στρατιωτική βάση.

Η CODECO είναι παραστρατιωτική οργάνωση θρησκευτικής σέκτας. Διατείνεται ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Λεντού, φυλής της περιοχής, έναντι της αντίπαλης φυλής Εμά και των δυνάμεων ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος