Κόμπρα σε πιλοτήριο αεροσκάφους και αναγκαστική προσγείωση

Σαν μια ακόμη πτήση έμοιαζε για τον νοτιοαφρικανό πιλότο Rudolph Erasmus, μέχρι που παρατήρησε έναν επιπλέον «επιβάτη» στο αεροπλάνο του στα 11.000 πόδια.

Ωστόσο, δεν επρόκειτο για άνθρωπο, αλλά για μια κόμπρα που γλιστρούσε κάτω από το κάθισμά του.

«Για να είμαι ειλικρινής, είναι σαν ο εγκέφαλός μου να μην κατέγραψε τι συνέβαινε», δήλωσε στο BBC. «Ήταν μια στιγμή […] δέους», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αρχικά νόμιζε ότι η κρύα αίσθηση στην πλάτη του ήταν το μπουκάλι με το νερό του.

«Ένιωσα αυτή τη δροσερή αίσθηση, κατά κάποιο τρόπο, να σέρνεται στο πουκάμισό μου», είπε, σκεπτόμενος ότι μπορεί να μην είχε κλείσει σωστά το μπουκάλι και να έσταζε νερό στο πουκάμισό του.

«Καθώς γύρισα προς τα αριστερά και κοίταξα κάτω, είδα την κόμπρα […] να υποχωρεί προς τα πίσω κάτω από το κάθισμα».

Στη συνέχεια, ο πιλότος έκανε αναγκαστική προσγείωση στην πτήση του από το Μπλουμφοντέιν στην Πρετόρια. Το ιδιωτικό αεροπλάνο, ένα Beechcraft Baron 58, μετέφερε τέσσερις επιβάτες, καθώς και το φίδι.

Ένα δάγκωμα από κόμπρα του Ακρωτηρίου είναι θανατηφόρο και μπορεί να σκοτώσει κάποιον σε μόλις 30 λεπτά, οπότε, μη θέλοντας να προκαλέσει πανικό, ο πιλότος λέει ότι σκέφτηκε προσεκτικά προτού πει στους επιβάτες ότι υπήρχε ένας επιπλέον ανεπιθύμητος ταξιδιώτης.

Φοβήθηκε επίσης «τόσο πολύ μήπως το φίδι πήγαινε στο πίσω μέρος και προκαλούσε μαζικό πανικό».

Τελικά, αποφάσισε να τους το πει. «Πράγματι ενημέρωσα τους επιβάτες: «Ακούστε, το φίδι είναι μέσα στο αεροσκάφος, είναι κάτω από το κάθισμά μου, οπότε ας προσπαθήσουμε να κατέβουμε στο έδαφος όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Πώς αντέδρασαν λοιπόν οι επιβάτες; Ο πιλότος περιέγραψε μια στιγμή απόλυτης σιωπής: «Μπορούσες να ακούσεις μια βελόνα να πέφτει και νομίζω ότι όλοι πάγωσαν για μια στιγμή».

Οι πιλότοι είναι εκπαιδευμένοι για πολλά σενάρια, αλλά σίγουρα όχι για την αντιμετώπιση φιδιών στο πιλοτήριο, είπε, λέγοντας στο BBC ότι ο πανικός θα έκανε την κατάσταση χειρότερη.

Το αεροπλάνο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην πόλη Welkom.

Ωστόσο, η παρουσία του φιδιού, αν και σοκαριστική, δεν αποτέλεσε απόλυτη έκπληξη. Δύο άνθρωποι που εργάζονταν στην ιπτάμενη λέσχη του Worcester, όπου απογειώθηκε για πρώτη φορά το αεροπλάνο, είπαν ότι είχαν εντοπίσει νωρίτερα ένα ερπετό να βρίσκει καταφύγιο κάτω από το αεροσκάφος. Προσπάθησαν να το «αρπάξουν», αλλά χωρίς επιτυχία.

Ο πιλότος δήλωσε επίσης ότι προσπάθησε να βρει το φίδι πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος μαζί με τους επιβάτες του, αλλά «δυστυχώς δεν ήταν εκεί, οπότε όλοι τότε υποθέσαμε με ασφάλεια ότι πρέπει να σύρθηκε έξω κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίτερα εκείνο το πρωί, δηλαδή τη Δευτέρα».

Το φίδι εξακολουθεί να «αγνοείται», καθώς οι μηχανικοί που στη συνέχεια άδειασαν το αεροπλάνο δεν το έχουν βρει ακόμη.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος