Κομισιόν: Σήμερα οι προτάσεις για το 6ο πακέτο κυρώσεων – Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Σήμερα, αναμένεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σταδιακή επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ζητούμενο παραμένει η κοινή ευρωπαϊκή στάση στο θέμα των πληρωμών του φυσικού αερίου σε ρούβλια. Στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας θα περιλαμβάνεται και ο αποκλεισμός και άλλων Ρωσικών τραπεζών, από το σύστημα συναλλαγών SWIFT.

Διαβάστε επίσης Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας ΕΕ: Η Ευρώπη δεν πληρώνει σε ρούβλια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σκοπό να εγκρίνει τον έκτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία στο προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη του Παναμά, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, πως η ΕΕ ευελπιστεί πως το νέο πακέτο κυρώσεων θα συμπεριλάβει την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το έκτο πακέτο κυρώσεων εντός της εβδομάδας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ, ο οποίος προεδρεύει στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε πάντως πως ελπίζει η ΕΕ να λάβει «μέτρα για να περιορίσει κατά πολύ» τις εισαγωγές ρωσικού αργού στην Ευρώπη, παραδεχόμενος πάντως πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία.

«Είμαι όμως πεπεισμένος ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου, θα καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως το επόμενο συμβούλιο», πρόσθεσε.

Ένα πιθανό επάργκο μέτρο θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα, ωστόσο ως τώρα διχάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ με την Κομισιόν να προσανατολίζεται στην πρόταση μερικού εμπάργκο και για την ακρίβεια ως προς τις εισαγωγές πετρελαίου με τάνκερ και μέσω αγωγών, καθώς Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία εξαρτώνται από αυτό σε μεγάλο βαθμό και δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να στηρίξουν αυτές τις ενεργειακές κυρώσεις.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων προγραμματίζεται να συνεδριάσει τη 10η και τη 16η Μαΐου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος