Κομισιόν: Επιδότηση 150 εκατ. ευρώ στους αγρότες της Αν. Ευρώπης για τα ουκρανικά σιτηρά -Προϋπόθεση η απόσυρση των μονομερών μέτρων

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Eric Mamer, δηλώνει ότι  «Τα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή εξαρτώνται πλέον από την απόσυρση των μονομερών μέτρων από τα κράτη, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Για να κατευνάσει τις πληγείσες χώρες, η Ε.Ε έχει προσφέρει περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ σε επείγουσα βοήθεια στους αγρότες.

Πολλοί αγρότες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν εσκεμμένα αναβάλει την πώληση των προϊόντων τους περιμένοντας την αύξηση των τιμών.

Όμως με την συγκομιδή να πλησιάζει, ο χρόνος τελειώνει.

Διαδηλώνουν εδώ και αρκετές εβδομάδες για να απαιτήσουν περισσότερο έλεγχο στις εξαγωγές δημητριακών της Ουκρανίας, που θεωρούνται υπεύθυνες για την πτώση των τιμών.

Σε απάντηση αυτής της κινητοποίησης, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία ανακοίνωσαν απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Θέλουν να μπορούν να ελέγχουν την ποσότητα των ουκρανικών αγαθών που εισέρχονται στις αγορές τους, για παράδειγμα με σφραγισμένα εμπορευματοκιβώτια ή φορτηγά.

Σύμφωνα με αναλυτές και καθηγητές  του Ευρωπαϊκού Δικαίου, ” Ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να επιβάλλει μονομερώς εμπορικούς περιορισμούς σε τρίτους. Στην ΕΕ, η αρμοδιότητα να αντιμετωπίζει την εμπορική πολιτική και να υιοθετεί εμπορικά μέτρα αντιστοιχεί σε αποκλειστικά στην ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Πηγή: Euronews

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος