Κομισιόν: Έκθεση ζητήθηκε από την πλατφόρμα «X» για τη διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επίσημα  χθες Πέμπτη από το κοινωνικό δίκτυο «X» να παρουσιάσει μια έκθεση, εντός πέντε ημερών, σχετικά με τη διαχείριση του βίαιου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης  που κυκλοφορεί στην πλατφόρμα, σε σχέση με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

“Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες είναι εδώ για να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης και τις δημοκρατίες μας, ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Έχουμε στείλει  επίσημο αίτημα για πληροφορίες. Είναι το πρώτο βήμα στην έρευνά μας για να προσδιορίσουμε εάν συμμορφώνονται με την DSA.” είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν.

Αυτό έρχεται αφότου ο Μπρετόν έστειλε επιστολή στον εκτελεστικό πρόεδρο του κοινωνικού δικτύου, Έλον Μασκ, σχετικά με το περιεχόμενο που κυκλοφορεί στην πλατφόρμα μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε  από το Σάββατο η Χαμάς  εναντίον του Ισραήλ.

Επίσης αυτή την Πέμπτη, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC)  προειδοποίησε το κινεζικό κοινωνικό δίκτυο  TikTok  ότι περιέχει «τρομοκρατική προπαγάνδα» μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο και της ζήτησε να λάβει  μέτρα για την εξάλειψή της, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για πλατφόρμα που χρησιμοποιείται ευρέως από ανηλίκους.

Η Επιτροπή ανέφερε σε δήλωση ότι θα πρέπει να παράσχει πληροφορίες σχετικά με “παράνομο περιεχόμενο” στην πλατφόρμα  πριν από τις 18 Οκτωβρίου.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επόμενα βήματα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επίσημη έναρξη διαδικασίας σύμφωνα με το άρθρο 66 του DSA”, ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι μπορεί “να επιβάλει πρόστιμα για λανθασμένες, ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες ως απάντηση σε αίτημα για ενημέρωση».

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες επιτρέπει στην ΕΕ να επιβάλλει πρόστιμα εάν η απάντηση του X είναι “λανθασμένη, ελλιπής ή μπερδεμένη”, καθώς και εάν η πλατφόρμα δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά σας για πληροφορίες. Τελικά, μια έρευνα θα μπορούσε να καταλήξει σε  πρόστιμο για την εταιρεία έως και 6% του  ετήσιου παγκόσμιου τζίρου της.

Πηγή: RTVE.es

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος