Κομισιόν: Αναγκαία η συνάντηση υψηλού επιπέδου των ηγετών του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας  

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Πίτερ Στάνο, προειδοποίησε την Τετάρτη, ότι xρειάζεται μια συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των ηγετών του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας για να συζητηθεί η εφαρμογή της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Ωστόσο, δεν ανέφερε πότε θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια συνάντηση με τη μεσολάβηση του μπλοκ, γράφει η REL.

«Η εφαρμογή της συμφωνίας για τον δρόμο προς την ομαλοποίηση, καθώς και οι πρόσθετες απαιτήσεις για φορμαλισμό, πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους ηγέτες κατά την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου, στο πλαίσιο του διαλόγου», τόνισε  ο Στάνο.

Το Κόσοβο και η Σερβία κατέληξαν στη βασική Συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2023 στις Βρυξέλλες, ενώ στις 18 Μαρτίου στην Οχρίδα συμφώνησαν στο Παράρτημα για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Η ΕΕ προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα αυξήσει την πίεση και στις δύο χώρες για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, απαιτεί σχέσεις καλής γειτονίας, αμοιβαία αναγνώριση κρατικών εγγράφων και συμβόλων, καθώς και αμοιβαίο σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Απαιτεί επίσης από τα μέρη να μην εμποδίζουν ο ένας τον άλλον στις διαδικασίες ολοκλήρωσης, αλλά δεν απαιτεί αμοιβαία αναγνώριση.

Πηγή: abcnews.al

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος