Κολοσσός Ελβετός οινοποιός καλείται να πληρώσει πρόστιμο 286 εκατ. ελβετικά φράγκα στην εφορία

Array

Το ποσό των 286 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (288 εκατομμύρια ευρώ) θα πρέπει να καταβάλει ο συνιδρυτής του κολοσσού κρασιού Groupe Castel, ο Γάλλος Πιέρ Καστέλ, την εφορία της Γενεύης, σε συνέχεια δικαστικής απόφασης σε βάρος του σε διένεξη που είχε με τις φορολογικές αρχές.

Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ελβετίας, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, απέρριψε την προσφυγή του ιδρυτή του ομίλου αυτού, ιδιοκτήτη του δικτύου καταστημάτων πώλησης κρασιών και οινοπνευματωδών Nicolas και πετυχημένων εμπορικών σημάτων κρασιού όπως το Baron de Lestac, το Kriter ή το Listel, κατά δικαστικής απόφασης στη διαμάχη που είχε με τις φορολογικές αρχές της Γενεύης, οι οποίες τον κατηγορούν ότι παρέλειπε να δηλώνει ένα μέρος της περιουσίας του επί χρόνια.

Στην απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου δεν κατονομάζεται ο Καστέλ αλλά γίνεται λόγος για έναν “Γάλλο πολίτη ισπανικής καταγωγής”, “γεννημένο το 1926”, ο οποίος “είχε φύγει από τη Γαλλία για να εγκατασταθεί στην Ελβετία” και ενέγραψε “στο εμπορικό μητρώο του καντονιού της Γενεύης το 1981” την εταιρία που δραστηριοποιείται στην “εκπροσώπηση κρασιού” αλλά και “μπίρας και αναψυκτικών” που είχε ιδρύσει “με τους αδελφούς και τις αδελφές του”.

Η εφορία της Γενεύης θα λάβει 286 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, μεταδίδει το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS, σε αυτό το πρώτο σκέλος της διαδικασίας φορολογικής υπενθύμισης που αφορά τις φορολογικές του δηλώσεις για το 2007 και το 2008.

Μάλιστα, ο δικηγόρος του Καστέλ επιβεβαίωσε το ποσό αυτό, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο πελάτης μου, ασφαλώς, αμφισβητεί τη βάση και το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης”, δήλωσε ο Γκρέγκορι Κλερ, δικηγόρος φορολογικού δικαίου του γραφείου Aegis στη Γενεύη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι “σέβεται την απόφαση αυτή”. “Επί του παρόντος την αναλύουμε», διευκρίνισε στο AFP.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο ελβετικός ιστότοπος δικαστικής έρευνας Gotham City είχε αποκαλύψει ότι ο 96χρονος, που εγκαταστάθηκε στην Ελβετία μετά την εκλογή του Φρανσουά Μιτεράν το 1981, είχε καταδικαστεί στο εφετείο στη Γενεύη γιατί παρέλειψε να δηλώσει μέρος της περιουσίας του.

Είχε εγγραφεί στην Ελβετία με το όνομα Ζεσούς Καστέλ, χρησιμοποιώντας το δεύτερο μικρό του όνομα, “κάτι που του είχε επιτρέψει να διαφύγει την προσοχή της εφορίας”, είχε αναφέρει ο ιστότοπος δικαστικής έρευνας.

Οι φορολογικές αρχές είχαν κάνει τη σύνδεση διαβάζοντας άρθρα στον Τύπο και του είχαν ζητήσει 410 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Ο δικηγόρος του είχε διευκρινίσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πελάτης του “ουδέποτε χρησιμοποίησε ψευδώνυμο ή άλλη ταυτότητα”, καθώς το “Ζεσούς Σεμπαστιάν Καστέλ” ήταν το “όνομά του κατά τη γέννησή του” και Πιέρ ένα “όνομα που χρησιμοποιούσε” στην καθημερινή ζωή.

Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, ο Καστέλ παράτησε το σχολείο στα 11 του και δούλεψε με τον πατέρα του ως γεωργικός εργάτης προτού ιδρύσει με τους αδελφούς του και τις αδελφές του τον όμιλο που εξελίχθηκε σε κολοσσό κρασιών και ποτών, με ετήσιες πωλήσεις 500 εκατομμυρίων φιαλών παγκοσμίως.

Μια άλλη διαδικασία είναι σε εξέλιξη για τις οικονομικές περιόδους του 2010 και 2011.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος