Κολοράντο: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέκλεισε τον Τραμπ από το ψηφοδέλτιο της πολιτείας – Οι λόγοι, η αντίδρασή του

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του Κολοράντο στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, λόγω του ρόλου του στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 από υποστηρικτές του. Την απόφαση αυτή έλαβε χθες Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο.

Η απόφαση 4-3 του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο καθιστά τον Τραμπ τον πρώτο υποψήφιο για την προεδρία στην ιστορία των ΗΠΑ που θεωρείται μη κατάλληλος για τον Λευκό Οίκο βάσει μιας σπάνια χρησιμοποιηθείσας διάταξης του αμερικανικού Συντάγματος που απαγορεύει σε αξιωματούχους που έχουν εμπλακεί σε «εξέγερση ή ανταρσία» να κατέχουν αξίωμα.

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αμερικανικό Σύνταγμα απαγορεύει στον επικρατέστερο υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2024 να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο λόγω του ρόλου του να υποκινεί τη βία κατά της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Δεν καταλήγουμε σε αυτά τα συμπεράσματα ελαφρά τη καρδία”, έγραψαν οι δικαστές της πλειοψηφίας. “Έχουμε κατά νου το μέγεθος και το βάρος των ερωτημάτων που βρίσκονται τώρα ενώπιόν μας. Έχουμε επίσης κατά νου το επίσημο καθήκον μας να εφαρμόζουμε τον νόμο, χωρίς φόβο ή εύνοια, και χωρίς να επηρεαζόμαστε από τις αντιδράσεις του κοινού στις αποφάσεις που ο νόμος επιβάλλει να λάβουμε».

Το δικαστήριο του Κολοράντο δήλωσε ότι η απόφαση αναστέλλεται μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2024, ώστε να επιτραπεί η άσκηση έφεσης.

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ Στίβεν Τσανγκ χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «ελαττωματική» και «αντιδημοκρατική» και δήλωσε ότι θα ασκηθεί έφεση.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο εξέδωσε απόψε μια εντελώς λανθασμένη απόφαση και θα καταθέσουμε γρήγορα έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και ταυτόχρονο αίτημα για αναστολή αυτής της βαθιά αντιδημοκρατικής απόφασης» δήλωσε εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ.

Συνήγορος του Τραμπ επιχειρηματολόγησε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο πως τα γεγονότα στο Καπιτώλιο δεν ήταν αρκετά σοβαρά για να χαρακτηριστούν ανταρσία ή στάση, ότι η ομιλία του πρώην προέδρου ενώπιον υποστηρικτών του στην Ουάσιγκτον πριν από την επίθεση προστατευόταν από το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, και ότι το δικαστήριο δεν είχε τη δικαιοδοσία να στερήσει από τον κ. Τραμπ, που έχει πελώριο προβάδισμα στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων κατά δημοσκοπήσεις, το δικαίωμα να είναι υποψήφιος.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος