Κολομβία: Συλλήψεις 52 υπόπτων για διεθνή διακίνηση ναρκωτικών

Με διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών φέρονται να συνδέονται 52 πρόσωπα που συνέλαβαν οι αρχές στην Κολομβία μετά από επιχείρηση ευρείας κλίμακας, με την υποστήριξη διωκτικών υπηρεσιών αρκετών άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας.

Το υπουργείο Άμυνας στην Μπαγοτά ανακοίνωσε πως αναμεσα στους συλληφθέντες είναι 34 ύποπτοι για τους οποίους υπάρχουν σε ισχύ αιτήματα έκδοσης.

Η προκαταρκτική έρευνα κράτησε δύο χρόνια και η όλη επιχείρηση δύο μήνες. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, Ιβάν Βελάσκες, κατά την ίδια επιχείρηση κατασχέθηκαν τέσσερις τόνοι κοκαΐνης, αξίας 134 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα πρόσωπα που συνελήφθησαν «συνδέονταν με μεξικανικές διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις όπως τα καρτέλ Σιναλόα, Νέα Γενιά του Χαλίσκο, Σέτας, καθώς και συμμορίες που δρουν στην Ευρώπη, όπως η Κλαν Ντεβέσα».

Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο Μίχαλ Πις, Σλοβάκος υπήκοος, που κατηγορείται πως εμπορευόταν μεθαμφεταμίνες στη χώρα του, στην Τσεχία και στη Γερμανία. Μαζί του και άλλοι διάσημοι διακινητές όπως οι μεξικανοί Κάρλος Όμαρ Φέλιξ και Σιλβάνο Φρανσίσκο Μαριάνο, που κατηγορούνται πως ενέχονταν στη διακίνηση φαιντανύλης με προορισμό την αγορά των ΗΠΑ.

Αν και την Κολομβία ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών κρατάει 40 χρόνια τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει να έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στην υφήλιο και οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος καταναλωτής της ουσίας αυτής.

Η εμπορία ναρκωτικών αποτελεί βασική πηγή χρηματοδότησης ένοπλων οργανώσεων οι οποίες εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί κάπου έξι δεκαετίες κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Κολομβία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος