Κολομβία: Σάλος για νομοσχέδιο που αποποινικοποιεί την αιμομιξία για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κολομβίας παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που περιέχει μια αμφιλεγόμενη πρόταση για την αποποινικοποίηση της αιμομιξίας μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κολομβίας παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που περιέχει μια αμφιλεγόμενη πρόταση για την αποποινικοποίηση της αιμομιξίας μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

«Αυτό που προτείνουμε να εξαλειφθεί είναι ότι δύο άτομα, και οι δύο ενήλικες, που δίνουν ελεύθερα τη συγκατάθεσή τους να κάνουν σεξ, θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή», δήλωσε ο Νέστορ Οσούνα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Η νομοθεσία της Κολομβίας τιμωρεί τους συγγενείς πρώτου βαθμού που έχουν σεξουαλικές σχέσεις, είτε μεταξύ αδελφών και αδελφών είτε μεταξύ γονέων και των απογόνων ή των προγόνων τους, με φυλάκιση έως και έξι ετών.

Ο υπουργός παρουσίασε τη Δευτέρα στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές και την αποποινικοποίηση ορισμένων πρακτικών για τη μείωση του υπερπληθυσμού των φυλακών, ο οποίος έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο.

«Είναι απαραίτητο να θεσπιστούν, σε ένα ποινικό δίκαιο που ανήκει σε μια φιλελεύθερη κοινωνία, ορισμένα όρια στη δίωξη από το κράτος συμπεριφορών που δεν βλάπτουν πραγματικά την κοινωνία», δήλωσε με την ευκαιρία αυτή.

Ο Osuna εξήγησε τις διαφορές, κατά τη γνώμη του, μεταξύ αιμομιξίας και άλλων σεξουαλικών εγκλημάτων. «Δεν είναι ούτε βιασμός, ούτε καταχρηστική σεξουαλική πράξη, ούτε σεξουαλική πράξη με ανηλίκους. Αυτά τα εγκλήματα θα συνεχίσουν να τιμωρούνται με τις υψηλές ποινές που τους αξίζουν». Η αιμομιξία «με παιδί είναι βιασμός», τόνισε επίσης.

Στην Κολομβία, η ηλικία της σεξουαλικής συναίνεσης είναι τα 14. Ο υπουργός δεν διευκρίνισε τι θα γίνει στην περίπτωση αιμομικτικής σχέσης νεαρού ηλικίας 14 έως 18 ετών και ενήλικα.

Προς στήριξη του ισχυρισμού του, ο υπουργός, δικηγόρος στο επάγγελμα, ανέφερε το αριστούργημα του νομπελίστα Gabriel García Márquez, «Εκατό χρόνια μοναξιάς» , στο οποίο οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας Buendia αποτελούν κοινή πρακτική. Στο «Εκατό χρόνια μοναξιάς», υπάρχουν αρκετές γενιές όπου υπάρχει αιμομιξία», είπε.

Από την άλλη υποστήριξε ότι ότι ο αριθμός των κρατουμένων που καταδικάστηκαν για αιμομιξία ήταν «ελάχιστος».

Η πρόταση έχει προκαλέσει σφοδρή κριτική. Είναι «ένα επιβλαβές μήνυμα για τις οικογένειες και ένα μακάβριο κίνητρο για τους βιαστές», αντέδρασε στο Twitter ο Ερνέστο Μασίας, πρώην πρόεδρος της Γερουσίας και μέλος του κόμματος του Δημοκρατικού Κέντρου (δεξιά).

Εκλεγμένος το καλοκαίρι του 2022, ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο, ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο σύνολο μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση και το σύστημα υγείας, προκαλούν εντάσεις αυτές τις μέρες.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος