Κολομβία: Πανηγυρισμοί για την εκλογή του αριστερού πρόεδρου Πέτρο

Η Κολομβία εξέλεξε τον επόμενο πρόεδρό της αυτή την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των εκλογών, επιδεικνύοντας τη σταθερή δημοκρατική της παράδοση με καλούς αριθμούς προσέλευσης και τη σημαντική νίκη του αριστερού Γκουστάβο Πέτρο.

Η ημέρα των εκλογών διεξήχθη ήρεμα και κανονικά, με την προσδοκία των αποτελεσμάτων που αναμένονταν περιορισμένα και έτσι αποδείχτηκαν καθώς προχωρούσε η καταμέτρηση και η απόσταση μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν μικρότερη από ένα εκατομμύριο ψήφους.

Αναφορικά με τις ομιλίες για νοθεία που είχαν τροφοδοτηθεί από την εκστρατεία του Ιστορικού Συμφώνου, ενός συνασπισμού με τον οποίο συμφώνησε ο Πέτρο στις εκλογές, το εκλογικό ραντεβού ξεκαθάρισε τις αμφιβολίες με την ταχύτητα και τη διαφάνεια με την οποία το Εθνικό Μητρώο, η οντότητα που οργανώνει εκλογές, γνωστοποίησε τα αποτελέσματα.

Το αποτέλεσμα, τελικά, ήταν πιο χαλαρό από την τεχνική ισοπαλία που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Ο Petro συγκέντρωσε 11.281.013 ψήφους, φτάνοντας το 50,44% των ψήφων, σε σύγκριση με 47,31% για τον Hernández, έναν κατασκευαστικό επιχειρηματία που διαγωνίστηκε ως ανεξάρτητος υπό την ομπρέλα ενός κινήματος που ονομάζεται League of Anti-Corruption Governors και ο οποίος έλαβε 10.580. 41 ψήφους.

Η συμμετοχή ήταν από τις υψηλότερες που καταγράφηκαν στη χώρα, καθώς έφτασε το 58,09%, με την αποχή, 41,91%, να είναι η χαμηλότερη σε αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Μητρώου.

Εθνική συμφωνία

«Εδώ αυτό που έρχεται είναι μια πραγματική αλλαγή, μια πραγματική αλλαγή, σε αυτό συμβιβάζουμε την ύπαρξη, την ίδια τη ζωή, δεν πρόκειται να προδώσουμε αυτό το εκλογικό σώμα ότι αυτό που φώναξαν στη χώρα, αυτό που φώναξαν ακριβώς στην ιστορία είναι ότι όπως του σήμερα η Κολομβία αλλάζει, η Κολομβία είναι μια άλλη», είπε ο Πέτρο μπροστά σε ένα πλήθος που τον καταξίωσε στο Movistar Arena της Μπογκοτά.

Σε συμβιβαστικό τόνο, ο εκλεγμένος πρόεδρος υποστήριξε μια «μεγάλη εθνική συμφωνία», για την οποία ανακοίνωσε ότι θα αναζητηθούν άλλοι σχηματισμοί με την πρόθεση «η Κολομβία, μέσα στην πολυμορφία της, να είναι μια Κολομβία».

Στις 7 Αυγούστου, ο Πέτρο θα ορκιστεί ως διάδοχος του προέδρου Ιβάν Ντούκε, με τον οποίο θα κλείσει ένας κύκλος 200 και πλέον χρόνων δεξιών κυβερνήσεων.

Μία γρήγορη αναγνώριση ήττας

Από την πλευρά του, ο Ερνάντεζ αποδέχτηκε την ήττα του αυτή την Κυριακή και ήλπιζε ότι ο Πέτρο ήξερε πώς να ηγηθεί της χώρας, ότι «η Κολομβία οδεύει προς την αλλαγή που επικράτησε στην ψηφοφορία στον πρώτο γύρο», είπε ο Ερνάντεζ σε σύντομο μήνυμα που μεταδόθηκε στο Facebook.

«Όπως έχω εκφράσει επανειλημμένα, αποδέχομαι το αποτέλεσμα όπως θα έπρεπε, αν θέλουμε οι θεσμοί μας να είναι σταθεροί. Ευχαριστώ πολύ όλους τους Κολομβιανούς που αποδέχτηκαν την πρότασή μου, ακόμα κι αν έχασε», είπε ο 77χρονος μηχανικός και πρώην δήμαρχος της Bucaramanga, πρωτεύουσας του διαμερίσματος Santander, με σπασμένη φωνή.

Ο Ερνάντεζ είχε θεωρηθεί ως η έκπληξη της κολομβιανής πολιτικής σκηνής αφού πέτυχε το πέρασμα στον δεύτερο γύρο εναντίον πιο αναγνωρισμένων πολιτικών στην Κολομβία, όπως ο Federico “Fico” Gutiérrez ή ο Sergio Fajardo. Ο λόγος του κατά της διαφθοράς έχει κερδίσει πολλούς Κολομβιανούς, αλλά όχι αρκετά για να επικρατήσει στις κάλπες.

Αντιδράσεις

Ο Uribismo αναγνώρισε επίσης τη νίκη του Petro στις κάλπες, αφού ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος Álvaro Uribe, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα μεταξύ 2002 και 2010, ανέφερε μέσω των κοινωνικών του δικτύων ότι «για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, είναι απαραίτητο να την τηρήσουμε. Πρόεδρος είναι ο Gustavo Petro. Ας μας καθοδηγήσει ένα συναίσθημα: Πρώτα η Κολομβία».

Πολιτικοί και οικονομικοί τομείς αντέδρασαν επίσης στη νίκη του Petro, συμπεριλαμβανομένου του Κολομβιανού Προέδρου Iván Duque, ο οποίος κάλεσε τον Petro “για να τον συγχαρεί ως εκλεγμένο πρόεδρο της Κολομβίας” και είπε ότι συμφώνησαν να συναντηθούν “τις επόμενες ημέρες για να ξεκινήσει μια αρμονική μετάβαση, θεσμική και διαφανής”.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Κολομβιανών Επιχειρηματιών (ANDI), Bruce Mac Master, δήλωσε αφού αναγνώρισε τη νίκη του Petro ότι «μετά από μια τόσο σκληρή, πολωμένη και επιθετική εκστρατεία, θα είναι καθήκον όλων, αλλά ειδικά του προέδρου ως ηγέτη του έθνους, χτίστε γέφυρες, χτίστε περιβάλλοντα για διάλογο και συνομιλία».

Ο Πέτρο βγαίνει νικητής της ημέρας στην Κολομβία, οδηγώντας ένα ιστορικό γεγονός στη χώρα, αλλά με μεγάλες προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει από το Casa de Nariño, με μια χώρα που έδειξε διχασμό στις κάλπες και πλήττεται από οικονομικά προβλήματα, κοινωνικές προκλήσεις και στα δικαιώματα των ανθρώπων.

Μπογκοτά/Bucaramanga 20 Ιουνίου 2022

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος