Κολομβία: Οι πρώτοι θάνατοι μετά το τέλος της κατάπαυσης πυρός με το ισχυρότερο καρτέλ ναρκωτικών

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις «θα συνεχιστούν», διεμήνυσε ο συνταγματάρχης Λουίς Σιφουέντες, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός της δράσης εναντίον της συμμορίας

Ο στρατός της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως μέλη του σκότωσαν δυο μέλη της Clan del Golfo και συνέλαβαν έναν από τους ηγέτες της, καθώς και τη δολοφονία στρατιωτικού, μετά την ανακοίνωση την Κυριακή πως τερματίζεται η κατάπαυση του πυρός με το ισχυρότερο καρτέλ των ναρκωτικών στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Την 31η Δεκεμβρίου 2022, η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωνε πως συμφωνήθηκε αμοιβαία κατάπαυση του πυρός με το καρτέλ αυτό, καθώς και με οργάνωση ακροδεξιών παραστρατιωτικών, ομάδες διαφωνούντων της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Όμως ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο ανέστειλε την Κυριακή την εκεχειρία με το καρτέλ, κατηγορώντας το πως διέπραξε επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας και ενεθάρρυνε επιθέσεις εναντίον χωρικών που εξορύσσουν χρυσό χωρίς άδεια στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Αυτοί οι τελευταίοι διαδηλώνουν από τις αρχές Μαρτίου, διαμαρτύρονται για επιχειρήσεις του στρατού και της αστυνομίας για την καταστροφή μηχανημάτων με τα οποία εξορύσσουν χρυσό.

Ο στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως συνέλαβε τη Δευτέρα, στον νομό Αντιόκια, τον φερόμενο ως «συντονιστή των πληρωμένων δολοφόνων (…) της εκτός νόμου οργάνωσης», γνωστό με το ψευδώνυμο «Αντρές».

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Ιβάν Βελάσκες, στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί 10.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί.

Σε βίντεο που εστάλη σε ΜΜΕ, ο στρατηγός Λουίς Οσπίνα ανέφερε πως σε «σύγκρουση» στο βόρειο τμήμα της χώρας, στον νομό Μπολίβαρ, «σκοτώθηκαν δυο μέλη της Κλαν».

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις «θα συνεχιστούν», διεμήνυσε ο συνταγματάρχης Λουίς Σιφουέντες, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός της δράσης εναντίον της συμμορίας.

Επίσης προχθές Δευτέρα, στρατιωτικός σε άδεια που είχε πάει σε εμπορικό κατάστημα, στην πόλη Μοντερία (βορειοδυτικά), «δολοφονήθηκε ενώ δεν ήταν σε θέση να αμυνθεί», ανέφερε χωριστή ανακοίνωση του στρατού χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, οι εκτελεστές του κυκλοφορούσαν με μοτοσικλέτα και ανήκαν στην Κλαν, πρόσθεσε ο στρατός.

Ανάμεσα στη Μεδεγίν και στις ακτές στην Καραϊβική, η περιοχή όπου βρίσκεται η Μοντερία είναι οχυρό της Κλαν, του διάδοχου σχήματος ταγμάτων ακροδεξιών παραστρατιωτικών που δρούσαν εκεί στο αποκορύφωμα του εμφυλίου, τα χρόνια του 1990 και του 2000. Ακριβώς εκεί βρίσκονται τα παράνομα χρυσωρυχεία εργαζόμενοι των οποίων διαδηλώνουν εδώ και τρεις εβδομάδες.

Χθες Τρίτη η εθνική οδός που συνδέει τη Μεδεγίν με τις ακτές στην Καραϊβική ήταν εν μέρει κλειστή για την κυκλοφορία, έπειτα από επίθεση εναντίον δυο λεωφορείων και τεσσάρων φορτηγών που αποδόθηκε στη συμμορία.

Μόνο οχηματοπομπές πολιτικών αυτοκινήτων προστατευόμενες από δυνάμεις του στρατού επιτρεπόταν να διέλθουν, περνώντας μπροστά από τα κουφάρια λεωφορείων που πυρπολήθηκαν δυο ημέρες νωρίτερα, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο δρόμος πάντως έχει καθαριστεί από τους κορμούς δέντρων που τον έκλειναν την περασμένη εβδομάδα.

Οι χρυσωρύχοι λένε πως θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν και η δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί σε κοινότητες κατά μήκος της εθνικής οδού, αν και τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά.

Ο πρόεδρος Πέτρο διέταξε να ξαναρχίσουν οι επιχειρήσεις εναντίον του ισχυρότερου καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας —της χώρας με την μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο— διατρανώνοντας πως «δεν θα της επιτρέψουμε να σπέρνει (…) τον τρόμο στις κοινότητές μας».

Πέρα από τη διακίνηση κοκαΐνης, πηγή προσόδων για τις ένοπλες οργανώσεις είναι επίσης η παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων, ειδικά χρυσού, που προκαλεί αποψίλωση σε δασικές εκτάσεις και μόλυνση πηγών νερού με υδράργυρο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος