Κολομβία: Οι αντάρτες του ELN απελευθέρωσαν 26 ομήρους που κρατούσαν από τον Δεκέμβριο

Συνεπείς ως προς τη δέσμευση τους, στην κυβέρνηση του Γουστάβο Πιέτρο, οι αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ΕLN) απελευθέρωσαν χτες Τετάρτη, 26 ομήρους που κρατούσαν απο τον περασμένο Δεκέμβριο. Το ανακοίνωσε η κυβερνητική αντιπροσωπεία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μέσω της πλατφόρμας Χ.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς στο Μεξικό, η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης επέδωσε σε αυτή του ELN κατάλογο με ονόματα προσώπων που κρατούσαν οι αντάρτες και της ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι. Η οργάνωση ανταρτών ικανοποίησε σταδιακά το αίτημα.

Η κυβερνητική αντιπροσωπεία στην ανάρτηση της δεν κάνει καμία διευκρίνηση αν έχουν γίνει στο μεταξύ νέες απαγωγές. Αν και στον πέμπτο κύκλο των διαπραγματεύσεων στο Μεξικό είχε συναφθεί συμφωνία να «ανασταλούν οι απαγωγές με σκοπό την απόσπαση χρημάτων», πρακτική οποία, όπως αναγνωρίζει ο ELN, συγκαταλέγεται στις πηγές χρηματοδότησής του.

Η συμφωνία κλείστηκε έπειτα από την απαγωγή του πατέρα του διάσημου διεθνούς κολομβιανού ποδοσφαιριστή —αγωνίζεται στη Λίβερπουλ σε επίπεδο συλλόγων— Λουίς Ντίας, που είχε κάνει πάταγο. Ο πατέρας, που παρέμεινε όμηρος για δώδεκα μέρες, αφέθηκε ελεύθερος τον Νοέμβριο.

Η εισαγγελία της Κολομβίας έχει ενημερώσει ότι, συμμορίες του κοινού ποινικού δικαίου προχωρούν σε απαγωγές και ο ELN τους παίρνει τους ομήρους και ζητεί λύτρα για να τους αφήσει ελεύθερους.

Η προσπάθεια του προέδρου Γουστάβο Πίέτρο να τερματίσει οριστικά την ένοπλη σύρραξη που μαίνεται επί έξι δεκαετίες στη χώρα φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς καθώς η κυβέρνηση του του διεξάγει διαπραγματεύσεις με τις κυριότερες ένοπλες οργανώσεις, ιδίως τον ELN, διαφωνούντες των πρώην FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς και συμμορίες που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών.

Μέχρι τώρα διεξήχθησαν έξι κύκλοι διαπραγματεύσεων κυβέρνησης/ELN, στη Βενεζουέλα, στο Μεξικό και στην Κούβα, χώρες-εγγυήτριες της διαδικασίας, μαζί με τις κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Χιλής και της Νορβηγίας. Σε αυτές προστίθενται η Γερμανία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ελβετία, που συνοδεύουν τις συνομιλίες, και αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Μετά από μία μικρή περίοδο περίπου μιας εβδομάδας και κάτι ημερών οι αντάρτες που “πάγωσαν” τις συζητήσεις στις 20 Φεβρουαρίου ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τον Απρίλιο . Η δύναμη του ELN στο δυτικό τμήμα της Κολομβίας όπου μάχεται απο το 1964 κατά του κράτους υπολογίζεται στου 5.800 μαχητές

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος