Κολομβία: Ο Γκουστάβο Πέτρο ορκίσθηκε πρόεδρος

Array

Ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο ορκίσθηκε ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που παρευρέθηκαν στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στην Μπογκοτά. «Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού και υπόσχομαι στον λαό να σέβομαι πιστά το Σύνταγμα και τους νόμους της Κολομβίας», δήλωσε ο 62χρονος πρώην γερουσιαστής και πρώην αντάρτης.

Ο Γουστάβο Πέτρο, κάλεσε στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία του, να τερματιστεί ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», κρίνοντας πως απέτυχε, και να αντικατασταθεί από «πολιτική πρόληψης της κατανάλωσης» στις ανεπτυγμένες χώρες. «Είναι καιρός να υπάρξει νέο διεθνές σύμφωνο που θα αποδέχεται ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε», είπε ο πρώτος πρόεδρος που ανήκει στην αριστερά στην Κολομβία, που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης.

Ακόμη, ο κ. Πέτρο υποσχέθηκε στις ένοπλες οργανώσεις που συνεχίζουν να δρουν στη χώρα «δικαστικά πλεονεκτήματα» εάν συμφωνήσουν στην αποκατάσταση της ειρήνης. «Καλούμε (…) όλες τις ένοπλες οργανώσεις να εγκαταλείψουν τα όπλα», να «αποδεχθούν δικαστικά πλεονεκτήματα σε αντάλλαγμα για την ειρήνη, τον οριστικό τερματισμό της βίας», ανέφερε.

Παράλληλα, πρότεινε να δημιουργηθεί διεθνές ταμείο για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, το οποίο υφίσταται επιταχυνόμενη αποψίλωση. «Πού είναι το διεθνές ταμείο για να σωθεί το δάσος του Αμαζονίου; (…) Μπορούμε να μεταμορφώσουμε όλο τον πληθυσμό του κολομβιανού (τμήματος) του Αμαζονίου σε προστάτη του δάσους, αλλά έχουμε ανάγκη χρηματοδότηση από όλο τον κόσμο για να το καταφερουμε αυτό», είπε ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά.

Για να προστατευθεί ο «πνεύμονας του πλανήτη», ο κ. Πέτρο έκρινε ότι η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να μειώσει το εξωτερικό χρέος προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πρωτοβουλίες με σκοπό «να σωθούν τα δάση μας» και «να γίνει αναδάσωση».

«Ας μειώσουμε το εξωτερικό χρέος και ας δαπανήσουμε το πλεόνασμα για να σώσουμε την ζωή της ανθρωπότητας. Αν το ΔΝΤ (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) βοηθήσει να μεταμορφωθεί το χρέος σε χειροπιαστές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, θα αποκτήσουμε νέα οικονομία που θα ευημερεί και νέα ζωή για την ανθρωπότητα», επιχειρηματολόγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος