Κολομβία: Αναβολή της κατάπαυσης του πυρός για μία εβδομάδα

Αναβάλλεται για μια εβδομάδα και πλέον η προβλεπόμενη κατάπαυση του πυρός και η έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ,μεταξύ της κυβέρνησης και των διακονούντων Ανταρτών των πρώην Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) , με φόντο τις αυξανόμενες εντάσεις.

Την Κυριακή αναμένονταν να να αρχίσουν οι συνομιλίες στην Τιμπού αλλά οι αντιπρόσωποι και των δύο πλευρών ανακοίνωσαν ότι αυτό θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου προς μεγάλη αγανάκτηση των χιλιάδων ανθρώπων που πήγαν στην Τιμπού για να παραβρεθούν στην έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αναζωπύρωση των επιχειρήσεων της παράταξης ανταρτών αυτής εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, με τουλάχιστον 22 νεκρούς.

Η κυβέρνηση καταδίκασε τις ενέργειες αυτές, με τον πρόεδρο Πέτρο να κάνει λόγο για προσπάθεια της ομάδας διαφωνούντων να εδραιώσει τον έλεγχό της σε περιοχές μέσω των οποίων διακινούνται ναρκωτικά.

Οι διαφωνούντες αντάρτες του EMC θεωρούν ότι ο δρόμος μέχρι τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης με την κυβέρνηση θα είναι μακρύς. Όμως εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι μέσω του διαλόγου και της πολιτικής λύσης θα επιλυθούν τα διάφορα προβλήματα.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος κ. Πέτρο θέλει να δώσει στους διαφωνούντες δεύτερη ευκαιρία να καταθέσουν τα όπλα, αφού απέρριψαν την ιστορική συμφωνία του 2016. Ο ίδιος συνεχίζει την προσπάθεια για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη που μαίνεται έξι δεκαετίες στην Κολομβία διεξάγοντας διαπραγματεύσεις με όλες τις παράνομες ένοπλες οργανώσεις, ιδίως με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), αλλά και με παραστρατιωτικούς και συμμορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος