Κοινό μέτωπο κατά των ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική

Σε έναν οδικό χάρτη για μια «περιφερειακή συναίνεση» στο παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών κατέληξαν το περασμένο Σάββατο 19 λατινοαμερικάνικες χώρες στο Κάλι της Κολομβίας, όπου πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής για τα Ναρκωτικά.

Κατά το κλείσιμο των εργασιών της διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Άλβαρο Λέιμπα, παρουσίασε το «τελικό κείμενο του Σαντιάγκο ντε Κάλι», το οποίο χαρακτήρισε ιστορικό, γιατί χαράσσει το δρόμο προς το μέλλον και προσδιορίζει τα στάδια στα οποία θα πρέπει να αναζητηθεί η συναίνεση μεταξύ των εθνικών πολιτικών κατά των ναρκωτικών των χωρών της περιοχής.

Ο σκοπός είναι να αποδεχτούμε ένα κοινό προβληματισμό και να φτάσουμε σε μια διεθνή σύνοδο κορυφής για τα ναρκωτικά το 2025 με ένα κοινό όραμα, σχολίασε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Αλίσια Μπάρσενα. «Είναι απαραίτητο να αλλάξουμε το μοντέλο αντιμετώπισης και να αναγνωρίσουμε την αποτυχία του μέχρι σήμερα αγώνα κατά των ναρκωτικών. Θα πρέπει να εστιάσουμε σφαιρικά σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα και να αντιμετωπίσουμε τις δομικές αιτίες που το προξενούν, όπως η ανισότητα, η φτώχεια, η έλλειψη ευκαιριών για τους νέους και η βία» υποστήριξε η επικεφαλής της μεξικάνικης διπλωματίας, η οποία πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να προχωρήσουμε στον αποστιγματισμό των χωρικών και των μεταναστών από τις περιοχές μας, γιατί δεν πρόκειται για διακινητές ναρκωτικών, αλλά για εργαζόμενους που αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης».

Στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για τις περισσότερες χώρες, εκπροσωπήθηκαν στο ανώτερο επίπεδο η Κολομβία και το Μεξικό, αφού συμμετείχαν οι πρόεδροι των δύο χωρών, Γκουστάβο Πέτρο και Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ, αντίστοιχα.

Πηγή: EFE

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος