Κοινό Κέντρο Ερευνών: Κρίσιμες οι επόμενες βροχοπτώσεις στην Ευρώπη-Πάμε για ξηρασία  

Η Ευρώπη οδεύει προς ξηρασία εφέτος, συγκρίσιμη με το καλοκαίρι του 2022, και οι βροχοπτώσεις τις επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τον προσδιορισμό του αντίκτυπου του εξαιρετικά ζεστού και ξηρού χειμώνα που μόλις τελείωσε.

Η Ευρώπη οδεύει προς ξηρασία εφέτος, συγκρίσιμη με το καλοκαίρι του 2022, και οι βροχοπτώσεις τις επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τον προσδιορισμό του αντίκτυπου του εξαιρετικά ζεστού και ξηρού χειμώνα που μόλις τελείωσε.

Την προειδοποίηση αυτή περιλαμβάνει σε έκθεση του  τη Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ)

Οι γενικές συνθήκες ξηρασίας πληρούνται ήδη στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη βόρεια Ιταλία, την Ελβετία, τα περισσότερα από τα νησιά της Μεσογείου και τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, αναφέρει το έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο EFE.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι σχεδόν όλη η νότια και δυτική Ευρώπη επηρεάζεται από σημαντικές ανωμαλίες εδαφικής υγρασίας και μειωμένη ροή ποταμών μετά από έναν ιδιαίτερα ζεστό και ξηρό χειμώνα.

«Οι εποχιακές προβλέψεις δείχνουν μια θερμότερη από το μέσο όρο άνοιξη σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι προβλέψεις βροχοπτώσεων χαρακτηρίζονται από αυξημένη αβεβαιότητα και χωρική μεταβλητότητα. Θα χρειαστεί προσεκτική παρακολούθηση και επαρκή σχέδια χρήσης του νερού για τη διαχείριση μιας εποχής που αυτή τη στιγμή προμηνύει τον κίνδυνο να είναι κρίσιμη στους υδάτινους πόρους», αναφέρει επίσης η ίδια έκθεση.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων προκαλεί ήδη ανησυχίες σε τομείς όπως η ύδρευση, η γεωργία και η παραγωγή ενέργειας, ενώ μείωση των ροών των ποταμών στην περιαλπική περιοχή έχει αρχίσει να παρατηρείται ακόμη και με την έλευση της άνοιξης λόγω της σοβαρής μείωσης του νερού,  ροή που παράγεται από την απόψυξη.

Από την άλλη πλευρά, «οι συγκομιδές και η βλάστηση στην αρχή της σεζόν δεν έχουν επηρεαστεί προς το παρόν, αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει κρίσιμη τους επόμενους μήνες εάν επιμείνουν οι ανωμαλίες θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων την άνοιξη», τονίζει η έκθεση του Κέντρου.

Πηγή : EFE

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος