Κοινή δήλωση ηγετών ΗΠΑ, Καναδά & Μεξικού για τις ταραχές στη Βραζιλία: Υποστηρίζουμε την ελεύθερη βούληση του λαού

Array

Καταδικάζουν σε κοινή τους δήλωση τις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου στη Βραζιλία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ο πρόεδρος του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador και ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau.

Υπενθυμίζεται ότι σκηνές χάους επικράτησαν μετά την εισβολή των μπολσοναριστών στο Κογκρέσο, την Κυριακή.

Στη ράμπα του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο, όπου την προηγούμενη Κυριακή ο Λούλα παρέλαβε τα σύμβολα της προεδρίας του, έφιπποι αστυνομικοί προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν τους διαδηλωτές.

Στην Πλατεία των Τριών Εξουσιών, μπολσοναριστές οπλισμένοι με ρόπαλα έριξαν έναν αστυνομικό από το άλογό του και τον χτύπησαν.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τα γραφεία των βουλευτών λεηλατημένα και διαδηλωτές όρθιους στα έδρανα της Γερουσίας. Ο ένας από αυτούς καθόταν στην έδρα του προέδρου της Γερουσίας, μιμούμενος προφανώς όσα έκαναν οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού αναφέρουν:

«Ο Καναδάς, το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις επιθέσεις της 8ης Ιανουαρίου στη δημοκρατία της Βραζιλίας υπογραμμίζοντας την ειρηνική μεταφορά της εξουσίας».

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Βραζιλίας και την προστασία των δημοκρατικών της θεσμών. Οι κυβερνήσεις μας υποστηρίζουν την ελεύθερη βούληση του λαού της Βραζιλίας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον Πρόεδρο Λούλα για την παροχή υπηρεσιών για τις χώρες μας, το δυτικό ημισφαίριο και όχι μόνο».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος