Κογκρέσο των ΗΠΑ: Aποκάλυψε πού καταλήγουν τα χρήματα που στέλνονται στην Ουκρανία

Τα περισσότερα από τα χρήματα που δεσμεύτηκαν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για να βοηθήσουν την κυβέρνηση στην Ουκρανία στην πραγματικότητα πήγαν στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη διάρκεια μιας εποπτικής ακρόασης την Τετάρτη. 

«Από τα 113 δισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν, σε τέσσερα συμπληρωματικά ταμεία, περίπου το 60% πηγαίνει σε αμερικανικά στρατεύματα, Αμερικανούς εργάτες και στον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών προμηθειών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάικλ ΜακΚόλ, Ρεπουμπλικανός του Τέξας. 

«Στην πραγματικότητα, μόνο το 20% των κεφαλαίων πηγαίνει απευθείας στην ουκρανική κυβέρνηση, με τη μορφή άμεσης δημοσιονομικής βοήθειας». 

Ο ΜακΚόλ είναι υποστηρικτής του εξοπλισμού της Ουκρανίας και επιμένει ότι η επίβλεψή του για τη βοήθεια δεν έχει σκοπό να «υπονομεύσει ή να αμφισβητήσει τη σημασία της υποστήριξης» στο Κίεβο, αλλά να ενημερώσει τους Αμερικανούς φορολογούμενους πώς δαπανώνται τα χρήματά τους. 

Οι μάρτυρες στην ακρόαση για την «εποπτεία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία για τη βοήθεια προς την Ουκρανία» ήταν εν ενεργεία ή μόνιμοι γενικοί επιθεωρητές του Πενταγώνου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID). 

Σε μια αναφορά της «Wall Street Journal» σχετικά με τους ελεγκτές των ΗΠΑ που πηγαίνουν στην Ουκρανία για να διασφαλίσουν ότι τα όπλα, ο εξοπλισμός και τα μετρητά δεν «εκτρέπονται» για ακούσιες χρήσεις, φέρεται να είπαν στον McCall την Τετάρτη ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει «τεκμηριωμένες περιπτώσεις» εκτροπής της αμερικανικής βοήθειας

«Κάθε δολάριο μετράει», είπε ο ΜακΚόλ, υποστηρίζοντας ότι η εποπτεία θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της χρηματοδότησης της Ουκρανίας, στην υπηρεσία των συμφερόντων των ΗΠΑ. Σημείωσε επίσης ότι η πολυεθνική εταιρεία συμβούλων “Diloit” συνεργάζεται με την ουκρανική κυβέρνηση για να επαληθεύσει τη δαπάνη αμερικανικών χρημάτων που αποστέλλονται για τη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού του Κιέβου. 

«Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί ποτέ σε κάτι τέτοιο», είπε ο ΜακΚόλ αργότερα στην ακρόαση, αναφερόμενος στον «αγωγό» όπλων του ΝΑΤΟ που κατευθυνόταν μέσω της Πολωνίας προς την Ουκρανία. 

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα και άλλο εξοπλισμό απλώς παρατείνει τον πόλεμο και αυξάνει τον κίνδυνο μιας άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, υπενθυμίζει το RT. 

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιμένουν ότι η αποστολή όπλων αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο δεν τις καθιστά συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, αν και πολλοί δημόσιοι αξιωματούχοι τον έχουν περιγράψει ως πόλεμο «διαμεσολαβητή» που η Ρωσία «πρέπει να χάσει». 

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς    

Πηγή: Politika.rs 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος