Κλινικές δοκιμές του Sputnik-V σε μικρά παιδιά – Ο Πούτιν θα εγκαινιάσει τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής του εμβολίου στην Αν. Ευρώπη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποδέχτηκε την πρόταση του Αλεξέι Ρέπικ, προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της R-Pharm, να εγκαινιάσει ένα εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων Sputnik-V και Sputnik Light. Την αποδοχή της πρόσκλησης έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τον κορονοϊό.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Ρεμπίκ μίλησε για το επικείμενο άνοιγμα του εργοστασίου – ναυαρχίδας στην Τεχνόπολη της Μόσχας. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό συγκρότημα για την παραγωγή εμβολίων στην Ανατολική Ευρώπη. Τα εμβόλια από το εργοστάσιο πρόκειται να παραδοθούν σε κυκλοφορία για εμβολιασμό των πολιτών Απρίλιο με Μάιο, με το σχέδιο παραγωγής για το δεύτερο τρίμηνο να προβλέπει την παραγωγή 20 εκατομμυρίων δόσεων Sputnik V και δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων του Sputnik Light.

Ξεκινούν κλινικές δοκιμές του Sputnik-V σε μικρά παιδιά

O διευθυντής του κέντρου Γκαμαλέγια, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, αποκάλυψε στον Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια συνάντησής τους με θέμα τον κορονοϊό, πως σχεδιάζεται φέτος να ολοκληρωθούν οι δοκιμές του εμβολίου Sputnik V με τη μορφή ρινικών σταγόνων για μικρά παιδιά, ηλικίας 3 έως 4 ετών.

«Για μια ομάδα χαμηλότερης ηλικίας (περίπου 3-4 ετών ), έχουμε αναπτύξει και κατοχυρώσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και τώρα ξεκινάμε κλινικές δοκιμές της ενδορινικής μορφής του Sputnik V» σημείωσε ο Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι φέτος θα ξεκινήσουμε και θα ολοκληρώσουμε μια ρινική κλινική δοκιμή».

To Sputnik-V μπορεί να εμημερώνεται ταχύτατα – Το Sputnik Light για όσους πέρασαν Covid-19

Μια ερώτηση που προκαλεί αγωνία είναι αν το Sputnik-V μπορεί να «ακολουθεί» τις μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με τον Ντενίς Λογκούνοφ, αναπληρωτή διευθυντή του Κέντρου Γκαμαλέγια, όταν εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος κορονοϊού κα εάν αυτό απαιτηθεί πολύ γρήγορα, έχουμε τη δυνατότητα. «Παρακολουθούμε τα στελέχη που υπάρχουν στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εξετάζουμε πώς οι οροί των ανοσοποιημένων ανθρώπων αλληλεπιδρούν με τα νεοεμφανιζόμενα στελέχη και, φυσικά, κρατάμε το δάχτυλό μας στον παλμό. Και βελτιώνουμε το εμβόλιο. Μπορούμε να το κάνει πολύ γρήγορα» τόνισε ο Ντ. Λογκούνοφ.

Στο μεταξύ, το Sputnik Light μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμβολιασμό ατόμων που πέρασαν Covid και στη συνέχεια πρέπει να αυξήσουν την ανοσία τους.  Αυτό ανέφερε, ο Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Κέντρου Γκαμαλέγια, που ανέπτυξε το Sputnik-V και το Sputnik Light.

Το Sputnik Light είναι το πρώτο συστατικό του εμβολίου Sputnik-V, το οποίο δημιουργήθηκε για τον γρήγορο εμβολιασμό του πληθυσμού και επίσης επιτρέπει τη χρήση του για τον εμβολιασμό εκείνων που ήταν άρρωστοι και που έχουν ήδη κάποια ανοσία στο COVID- 19, αλλά πρέπει να την επεκτείνουν», δήλωσε ο Αλ. Γκίντσμπουργκ σε δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής του Γκαμαλέγια διευκρίνισε ότι το Sputnik Light δημιουργείται επίσης για τις χώρες που δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και δυνατότητες για να αναπτύξουν ένα δικό τους, πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο. Αυτό το φάρμακο θα είναι φθηνότερο, αλλά ταυτόχρονα θα μειώσει το βάρος για την τοπική υγειονομική περίθαλψη όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από τη Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος