Κλιματική αλλαγή και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο επίκεντρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ανταπόκριση: Στρασβούργο, Κώστας Δαβάνης

Το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα με το δικαίωμα σε ένα ασφαλές, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, αποτελούν το επίκεντρο της φθινοπωρινής συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που ξεκινά σήμερα σε υβριδική μορφή στο Στρασβούργο.

Θα συζητηθούν τουλάχιστον επτά εκθέσεις που καλύπτουν τη δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την διεκδίκηση του δικαιώματος σε ένα υγιές περιβάλλον και πώς η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα απαιτήσει περισσότερη συμμετοχική δημοκρατία με αλλαγές στην ποινική και αστική ευθύνη καθώς και την μεγαλύτερη εξάρτηση από τους κανόνες δικαίου. Οι υπόλοιπες εκθέσεις θα εξετάσουν την καταπολέμηση των ανισοτήτων στο δικαίωμα σε ένα ασφαλές, υγιές και καθαρό περιβάλλον, το κλίμα και τη μετανάστευση και πώς οι ερευνητικές πολιτικές μπορούν να προωθήσουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη Συνέλευση θα απευθυνθούν εντός της εβδομάδας η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη και ο Αντιπρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Στζιγιαρτο θα παρουσιάσει την ανακοίνωση της Επιτροπής Υπουργών, στην οποία προεδρεύει επί του παρόντος.

Σήμερα Δευτέρα η Συνέλευση θα απονείμει το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βάτσλαβ Χάβελ του 2021 σε έναν από τους τρεις υποψηφίους που θα επιλεγούν. Το βραβείο των 60.000 ευρώ, τιμά για ένατη φορά άτομα ή ΜΚΟ από την κοινωνία των πολιτών που επιτελούν εξαιρετικό έργο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη ή όχι μόνο.

Άλλα σημαντικά σημεία της κοινοβουλευτικής συνέλευσης περιλαμβάνουν συζητήσεις για τις ανθρωπιστικές συνέπειες της σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, αποκατάσταση της κοινωνικής εμπιστοσύνης με την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων και ενίσχυση της καταπολέμησης των εγκλημάτων «τιμής». Η Συνέλευση θα συζητήσει επίσης την εκπροσώπηση των φύλων στις δικές της τάξεις, καθώς και κατευθυντήριες γραμμές για το εύρος των κοινοβουλευτικών ασυλιών που απολαμβάνουν τα μέλη της.

Παράλληλα έχουν κατατεθεί αιτήματα για επείγουσες συζητήσεις που αφορούν την κατάσταση στο Αφγανιστάν, την αυξημένη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας με τη Λευκορωσία και ένα νέο σχέδιο πρωτοκόλλου στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο σχετικά με την ενισχυμένη συνεργασία και την αποκάλυψη ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων.

Επιπλέον αναφορά θα γίνει και σε θέματα επικαιρότητας όπως τα Δυτικά Βαλκάνια μεταξύ δημοκρατικών προκλήσεων και ευρωπαϊκών επιδιώξεων και τον ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης, η πολιτική δίωξη των αυτόχθονων πληθυσμών στην Κριμαία από τη Ρωσία καθώς και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Κάρτερ εναντίον Ρωσίας και οι ενέργειες που έγιναν για τη δολοφονία ατόμων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Στο περιθώριο της συνόδου, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση την ερχόμενη Πέμπτη με την υποδοχή της «Μικρής Αμάλ», μια μαριονέτα ύψους 3,5 μέτρων ενός εννιάχρονου κοριτσιού που περπατά 8000 χιλιόμετρα για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για την κατάσταση των προσφυγόπουλων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος