Κλιμάκωση στην Ουκρανία: Drone κατά βομβαρδιστικών με πυρηνικές προδιαγραφές

Array

Το Κίεβο ετοιμάζεται για «κορύφωση ψύχους και μπλακάουτ», την ώρα που η Μόσχα καταγγέλλει πιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε δύο αεροπορικές βάσεις. Το πρακτορείο Αssociated Press μεταδίδει ότι η ρωσική βάση του Ένγκελς, που επλήγη, στεγάζει στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και Tu-160 με προδιαγραφές πυρηνικών όπλων.

«Ως αποτέλεσμα επίθεσης drone, δεξαμενή πετρελαίου πήρε φωτιά στην περιοχή του αεροδρομίου Κουρσκ», δήλωσε ο Ρώσος κυβερνήτης  Ρομάν Σταρόβ, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι., ανακοίνωσε ότι  «περισσότεροι» από τους σχεδόν 70 πυραύλους που εκτόξευσε η Μόσχα αναχαιτίστηκαν.

Το νέο μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών, την ώρα που στην Ουκρανία καταγράφονται πολικές θερμοκρασίες, χαρακτηρίζεται σκόπιμο «για να κάνει τους Ουκρανούς να υποφέρουν όσο περισσότερο γίνεται»,  δήλωσε ο επικεφαλής της Ukrenergo, της διαχειρίστριας εταιρείας του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας.

Για «κορύφωση του ψύχους» προειδοποιούν αρμόδιοι από την ουκρανική τηλεόραση. ‘Εκτακτες εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως ανακοίνωσε η Ukrenergo, αλλά διακοπές στην ηλεκτροδότηση αναμένονται σε όλη την Ουκρανία.

«Προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα εφαρμοστεί σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας σύστημα έκτακτων διακοπών ηλεκτροδότησης», τόνισε η διαχειρίστρια εταιρεία στο Telegram.

«Σε συνδυασμό με την παγωνιά που θα ενταθεί τις επόμενες 24 ώρες, η  κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη, αλλά ελεγχόμενη», πρόσθεσε η Ukrenergo.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι σημειώθηκε «μαζικό πλήγμα με όπλα υψηλής ακρίβειας» γύρω στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, με στόχο θέσεις του ουκρανικού στρατού και ενεργειακές υποδομές που συνδέονται με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Ρωσία άρχισε να πλήττει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας τον Οκτώβριο, προκαλώντας μεγάλα μπλακάουτ σε διάφορες περιοχές. Την περασμένη Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές επιθέσεις σε αυτές τις υποδομές ήταν «αναπόφευκτες».

Κατά την επίσκεψή τους στο Κίεβο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ έγραψε στο Twitter ότι αναγκάστηκε να πάει σε καταφύγιο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP, Αssociated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος