Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Τα MIG-29 που επιχειρούν εδώ και μια εβδομάδα στη Συρία προκαλούν «εκνευρισμό» στην Άγκυρα, που υποστηρίζει ότι για ακόμη μία φορά τουρκικά μαχητικά παρενοχλήθηκαν από ρώσικα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός, F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας αποτέλεσαν αντικείμενο μιας νέας “παρενόχλησης” εκ μέρους ενός MIG-29 άγνωστης εθνικότητας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Στην ουσία η Τουρκία με τον όρο “παρενόχληση” υποστηρίζει ότι το MIG-29 έθεσε σε λειτουργία το ραντάρ του για να αναγνωρίσει τον στόχο του σε ένδειξη προετοιμασίας για την εκτόξευση ενός πυραύλου.

Παράλληλα ο τουρκικός στρατός, ανακοίνωσε ότι τα ίδια αεροσκάφη, «παρενοχλήθηκαν» και από συστοιχία πυραύλων εδάφους-αέρος SA από το συριακό έδαφος.

Τα περιστατικά αυτά σημειώνονται έπειτα από σειρά παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά το Σαββατοκύριακο, που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας, που εμπλέκεται στρατιωτικά στη Συρία, με την Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις Βρυξέλες, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, προειδοποίησε τη Ρωσία να μην «χάσει τη φιλία της Τουρκίας», τονίζοντας ότι αν η «Μόσχα χάσει μία φίλη σαν την Τουρκία, με την οποία συνεργάζεται σε πολλά θέματα, θα χάσει πολλά, και θα πρέπει να το ξέρει αυτό».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα καλωσόριζε μια αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για συζητήσεις ώστε να αποφευχθούν «παρεξηγήσεις» στη Συρία.

Το ΝΑΤΟ απέρριψε τις εξηγήσεις της Μόσχας, η οποία υποστήριξε ότι τα μαχητικά της παραβίασαν κατά λάθος τον εναέριο χώρο της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο.

Τέλος οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διέψευσαν ότι βομβάρδισαν θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εντός και γύρω από την Παλμύρα, όπως είχαν αναφέρει νωρίτερα τόσο η συριακή τηλεόραση όσο και η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η πολεμική αεροπορία μας στη Συρία δεν βάζει στο στόχαστρο κατοικημένες περιοχές, πολύ περισσότερο όταν σ’ αυτές υπάρχουν αρχιτεκτονικά μνημεία», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, στρατηγός Ίγκορ Κονατσένκοφ.

Η αρχαία πόλη της Παλμύρας, που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, βρίσκεται στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία. Μετά την κατάληψή της από το ΙΚ, οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες κατοίκους της περιοχής και στρατιώτες του συριακού στρατού ενώ κατέστρεψαν και σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς. Την Κυριακή ανατίναξαν με εκρηκτικά την Αψίδα του Θριάμβου, ένα μνημείο της εποχής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.).

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ-1, ΑΜΠΕ
Φωτογραφια: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος