Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

Σύνοψη
  • Χωρίς σημαίες και εθνικούς ύμνους οι αθλητές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στους Ολυμπιακούς.
  • Αθέμιτες πρακτικές του προέδρου της ΔΟΕ καταγγέλλει η Μόσχα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχουν επιδεινωθεί σοβαρά εν όψει των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, μετά και τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα για δυσφήμιση του διεθνούς αθλητισμού και παράβαση των αρχών του Ολυμπιακού Κινήματος.

 Ο Μπαχ παρασύρθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε μια τηλεφωνική συνομιλία με Ρώσους φαρσέρ, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, κατά την οποία ανέφερε ότι η ΔΟΕ ζήτησε από την Ουκρανία πληροφορίες για Ρώσους αθλητές και αξιωματούχους ως μέρος μιας διαδικασίας παρακολούθησης για να διασφαλιστεί ότι κανένας αθλητής που έχει κάνει πολιτικές δηλώσεις υπέρ της κυβέρνησής του δεν θα πάρει μέρος στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής
Φώτο Αρχείου – Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Thomas Bach (AP Photo/Rafiq Maqbool)

Την ίδια ώρα, η ΔΟΕ έχει αποφασίσει οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές να αγωνιστούν ως ουδέτεροι, δηλαδή χωρίς τις σημαίες και τους ύμνους των χωρών τους, ενώ έχουν αποκλειστεί και από την εναρκτήρια παρέλαση.

Επίσης, πέρυσι η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει φέτος να οργανώσει «Αγώνες Φιλίας» με διάφορα αθλήματα, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως «πολιτική ενέργεια» από τη ΔΟΕ. Μάλιστα, στην κλήση που εξαπατήθηκε ο Μπαχ, πιστεύοντας ότι μιλάει σε αξιωματούχο του αθλητισμού από την Αφρική, ο πρόεδρος της ΔΟΕ ζήτησε στήριξη ώστε να περιοριστεί η συμμετοχή αφρικανικών χωρών στους ρωσικούς αγώνες.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η στάση της ΔΟΕ απέναντι στα σχέδια της Ρωσίας να φιλοξενήσει διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις είναι “απαράδεκτη” και ότι βλάπτει το Ολυμπιακό Κίνημα, αφού αρνείται να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική.

Πηγή: Reuters  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος