Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Αργεντινής-Κολομβίας

Σύνοψη
  • Ο Μιλέι χαρακτήρισε «τρομοκράτη», «δολοφόνο» και «κομμουνιστή» τον Κολομβιανό πρόεδρο σε συνέντευξη στο CNN.
  • Ο Αργεντίνος ηγέτης αποτελεί κίνδυνο για το εγχείρημα της ενοποίησης της Λατινικής Αμερικής, λέει ο Πέτρο.

Η Κολομβία διέταξε την απέλαση Αργεντινών διπλωματών από την πρεσβεία στη Μπογκοτά, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της νοτιοαμερικάνικης χώρας, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στα υβριστικά – όπως τα χαρακτήρισε – σχόλια του Αργεντινού προέδρου Χαβιέρ Μιλέι για τον Κολομβιανό ομόλογό του Γκουστάβο Πέτρο, τον οποίο αποκάλεσε «τρομοκράτη», «δολοφόνο» και «κομμουνιστή» σε πρόσφατη συνέντευξη στο ειδησεογραφικό κανάλι CNN.

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Αργεντινής-Κολομβίας
Φώτο Αρχείου – Ο Αργεντίνος πρόεδρος Javier Milei (AP Photo/Gustavo Garello)

«Τα σχόλια του προέδρου της Αργεντινής έχουν υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη του έθνους μας, επιπλέον προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του προέδρου Πέτρο, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Κολομβίας, η οποία δεν αναφέρει τον ακριβή αριθμό των διπλωματικών υπαλλήλων που θα απελαθούν ή μέχρι πότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναχώρησή τους από τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Κολομβιανός πρόεδρος σε μήνυμά του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ προς τον Μεξικάνο ομόλογό του Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ για να τον ευχαριστήσει για τη στήριξη του στη διαμάχη με τον Χαβιές Μιλέι τονίζει ότι ο Αργεντίνος ηγέτης με τη στάση του επιδιώκει να τορπιλίσει ή τουλάχιστον να αναβάλει το εγχείρημα της ενοποίησης της Λατινικής Αμερικής.  

«Σήμερα, ο λαός της Αργεντινής υποφέρει και η φτώχεια αυξάνεται. Η υπόσχεση του Μιλέι να επαναλάβει το νεοφιλελεύθερο σύστημα που είχε δοκιμαστεί πριν 30 χρόνια είναι μια προβλέψιμη αποτυχία. Οι θέσεις του για τον κόσμο δεν είναι σωστές, αφού ο νεοφιλελευθερισμός οδήγησε στην επιδείνωση της κλιματικής κρίσης και μας έχει φέρει στο χείλος της εξαφάνισης ως είδος» καταλήγει στην ανάρτησή του ο Γκουστάβο Πέτρο.

Πηγές: Reuters, EFE

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος