Κλιμακώνει ο Πούτιν: Σχέδιο προσάρτησης 4 κατεχόμενων εδαφών – Ευθεία πρόκληση για τη Δύση

Array

Στην προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας μέσω δημοψηφισμάτων-εξπρές προχωρεί ο Πούτιν. Η επιθετική αυτή κίνηση κλιμακώνει τη σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας και έρχεται ως απάντηση στην αντεπίθεση και τις νίκες των Ουκρανών σε κρίσιμα μέτωπα του πολέμου.

Λίγο πριν από την ενεργοποίηση του σχεδίου της Μόσχας, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριζε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS ότι ο Πούτιν επιδιώκει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι αναμένεται ένα «σημαντικό βήμα» προς αυτή την κατεύθυνση.

Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια συντονισμένα στήνουν κάλπες από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Η ξαφνική ανακοίνωση -μόλις 3 μέρες πριν- γίνεται τη στιγμή που οι Ρώσοι χάνουν εδάφη ακόμη και στο Λουχάνσκ, τη μόνη επαρχία που κατείχαν στο σύνολό της.

H ανακοίνωση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των Ουκρανών αλλά και του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, που έκανε λόγο για στημένα δημοψηφίσματα.

«Είναι σαφέστατο ότι αυτά τα δημοψηφίσματα-παρωδία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά και ότι δεν καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο» αναφέρει ο Όλαφ Σολτς.

Τίθεται το ερώτημα πώς θα απαντήσει στο εξής ο Πούτιν στην ουκρανική αντεπίθεση με δυτικά όπλα, μάλιστα, από τη στιγμή που θα θεωρεί αυτά τα εδάφη ρωσικά. Στη διαφαινόμενη κλιμάκωση και στα σχέδια γενικής επιστράτευσης στη Ρωσία προστίθεται το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Δούμα και αυστηροποιεί τις ποινές, όπως για λιποταξία, σε καιρό πολέμου.

Λίγες ώρες πριν από αυτές τις εξελίξεις ο Τούρκος πρόεδρος δήλωνε ότι ο Πούτιν θέλει το τέλος του πολέμου και ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ερντογάν ζήτησε διπλωματική λύση, ώστε να βγουν αξιοπρεπώς από την κρίση και οι δύο πλευρές.

Οι μέθοδοι του Πούτιν – Στην πιο επικίνδυνη φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία 

Όπως σημειώβει η προϊσταμένη των διεθνών ειδήσεων της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου, ο πόλεμος πλέον μπαίνει στην πιο επικίνδυνη φάση του μετά την κίνηση του Προέδρου Πούτιν να ενεργοποιήσει το σχέδιο προσάρτησης κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας που μοιραία ανοίγει και τον δρόμο για την γενική επιστράτευση.

Εμμέσως πλην σαφώς διαμηνύει ότι ο πόλεμος εκεί θα ισοδυναμεί με πόλεμο κατά της Ρωσίας – είτε η Δύση αναγνωρίσει τις περιοχές ως ρωσικό έδαφος είτε όχι.

Κίνηση που αποτελεί ευθεία πρόκληση για το ΝΑΤΟ, καθώς αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο ευθείας εμπλοκής του στον πόλεμο και η Ρωσία έχει απειλήσει ακόμα και με πυρηνικά, αν απειληθεί η ύπαρξή της ως κρατική οντότητα.

Ξεκάθαρο, λοιπόν, τελεσίγραφο Πούτιν: ή αποδέχεστε την πραγματικότητα στο έδαφος ή ρισκάρετε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος, Άννα Παπασωτηρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος