Κλέβερλι – Κολονά: Δέσμευση για συνεργασία σε μεταναστευτικό και παγκόσμια ζητήματα

Array

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά συμφώνησαν σε συνεργασία για μία σειρά παγκόσμιων και διμερών ζητημάτων, μεταξύ άλλων οι ροές μεταναστών από τα γαλλικά στα αγγλικά παράλια. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο Παρίσι με την ευκαιρία των εορτασμών της Ημέρας Εκεχειρίας ή αλλιώς Ημέρα Μνήμης που σηματοδοτεί την λήξη των εχθροπραξιών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1918.

Ο Τζέιμς Κλέβερλι και η Κάθριν Κολονά “αναλογιστήκαν την κοινή ιστορία και τη θυσία των χωρών τους” επιβεβαιώνοντας “την διαρκή και ουσιαστική εταιρική σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου” όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν. Οι Υπουργοί προσβλέπουν στην διμερή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία στις αρχές του 2023.

Τα θέματα που συζήτησαν αφορούν στη συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων και διμερών προκλήσεων, όπως:

  • Η κλιματική αλλαγή και η απώλεια βιοποικιλότητας για την οποία συμφώνησαν να στηρίξουν τις διεθνείς προσπάθειες υπό την Αιγυπτιακή Προεδρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
  • Ο ενεργειακός εφοδιασμός και η επιτάχυνση μετάβαση σε καθαρή ενέργεια, μέσω της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη σημασία της μείωσης των τιμών της ενέργειας αλλά και ενός ανώτατου ορίου των τιμών του πετρελαίου στην G7. Οι υπουργοί επιπλέον δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τη διμερή μη στρατιωτική πυρηνική συνεργασία. Η Γαλλία και η Βρετανία συνεργάζονται στην δημιουργία ενός νέου πυρηνικού σταθμού, τον Sizewell C στην Αγγλία.

Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν την επείγουσα αντιμετώπιση όλων των μορφών παράνομης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων των διελεύσεων με μικρά σκάφη και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών τους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στη συνέχιση υποστήριξης σε όλους τους τομείς για την Ουκρανία, δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία για την υποστήριξη ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού, ενώ θα πιέσουν την Κίνα, ιδίως όσον αφορά “στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, να τηρήσει τις ευθύνες της στον ΟΗΕ, για την Ουκρανία και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Τέλος, ο Τζέιμς Κλέβερλι και η Κατρίν Κολονά καταδίκασαν την βίαιη καταστολή των νόμιμων ειρηνικών διαδηλώσεων στο Ιράν, καθώς και την υποστήριξη του Ιράν στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μέσω drones που χρησιμοποιούνται για αδιάκριτη στόχευση αμάχων και πολιτικών υποδομών.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος